Dona amb samarreta rosa bevent aigua sota el sol

Els experts alerten del 'dom de calor' a Espanya: portarà temperatures extremes

La primera gran onada de calor de l'estiu s'acosta per a aquesta setmana

De moment, sembla que l'estiu està donant una treva més gran que la del passat 2022. No obstant, això pot estar a punt de canviar. Les temperatures s'han suavitzat a causa del tàlveg i de la dorsal anticiclònica ubicada al Mediterrani, però tornen les onades de calor.

Una altra de les coses que han cridat l'atenció són les precipitacions. Com ja es va avisar, aquest seria un estiu més humit del normal, cosa que ja hem pogut comprovar a diversos punts del país.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Per la seva banda, les temperatures han estat una mica més elevades del que és normal, sobretot en zones com la Vall del Guadalquivir. Però, en general, han estat suportables. Ara, toca preparar-se per a una de les primeres onades del mes de juliol.

Les temperatures aniran clarament en ascens aquests dies

Com avisen des de Meteored, la situació podria estar a punt de canviar. Al llarg de la setmana, les temperatures aniran ascendint mentre la dorsal anticiclònica es vagi reforçant.

Una dona amb la mà alçada mirant el sol i un mapa amb l'onada de calor
Aquesta setmana les temperatures rondaran els 45 graus en diversos punts d'Espanya | Getty Images, eltiempo.es

Després del cap de setmana, podrem veure com arriba «una altra estructura sinòptica encara més complexa». Aquesta podria venir en forma de dom o de cúpula de calor, cosa que farà que comencem a notar temperatures molt més elevades que aquesta primera setmana.

Què és un dom de calor?

El dom de calor, com expliquen des de Meteored, és una bombolla d'aire càlid que se situa en un anticicló aïllat a nivells alts. També com expliquen, aquests doms de calor es poden desplaçar lluny de les latituds d'origen, cosa que provoca grans episodis de calor en llocs on no és habitual. És, per exemple, el que va passar al Canadà l'any 2021. Ara sembla que tocarà més a prop.

Efectes del dom de calor

Els efectes del dom de calor són diversos. El dom acumula una massa d'aire calent i sec sobre una zona determinada. Això fa que atrapi la calor sobre la superfície i pugui desplaçar-la al llarg d'un temps perllongat sobre una regió extensa.

Aquests doms són força temuts a causa de les altes temperatures que ocasiona. Així mateix, també cal parlar d'altres efectes devastadors, com els relacionats amb la salut, la naturalesa i l'agricultura, que poden veure's molt afectats per la calor extrema.

Encara no està clar que es pugui formar

Tot i que els experts ja adverteixen, encara no tenen clar que es pugui arribar a formar un dom de calor. Així mateix, també indiquen que aquest fenomen no és més perillós que l'altra alternativa de què parlen: la dorsal.

De fet, aquesta última és la que ha protagonitzat algunes de les grans onades de calor que hem viscut a Espanya aquests darrers anys. En concret, el dom de calor que es pot formar podria afectar, en primer lloc, el nord d'Algèria. Després, s'aniria desplaçant fins a les Illes Balears i l'est de la Península, cosa que provocaria l'onada de calor de què tots estan advertint.

Dona amb una ampolla tirant-se aigua a la cara
Als dies de calor és important hidratar-se bé | Getty Images

Què passarà al llarg de la setmana?

D'acord amb el model de predicció compartit per Meteored, la setmana arrencarà amb punts en què les temperatures podrien arribar a superar els 40 graus. Això és més probable que passi a la meitat sud de la Península.

D'altra banda, la pitjor part queda reservada per a la zona de la vall del Guadalquivir, on es poden viure temperatures que freguin els 45 graus. A punts com Madrid, Ciudad Real, Toledo i alguns llocs d'Extremadura i Andalusia, també se superaran els 40 graus.

Tot i que encara queda conèixer si aquesta onada de calor l'ocasionarà o no el dom de calor, la veritat és que cal preparar-se per a les temperatures extremes la segona setmana de juliol.