Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un pacient ingressat

Alerta pel fong Candida auris, capaç de provocar la mort: tots els símptomes

Les autoritats detecten un augment de casos, però també del nombre de morts

Les infeccions pel fong Candida auris cada cop són més freqüents. Això ha fet saltar totes les alarmes entre les autoritats sanitàries. Sobretot, per la seva capacitat de resistència davant dels medicaments i per ser potencialment mortal.

Als Estats Units s'ha apreciat entre el 2019 i el 2021 un creixement molt important. Així ho recull un recent estudi publicat a la revista Annals of Internal Medicine. Molta gent desconeix quins són els símptomes d'aquesta patologia, però és important saber quins són per prevenir mals més grans.

Hi ha certa preocupació principalment per la resistència que mostra el fong davant de les equinocandines. Es tracta del fàrmac més emprat per tractar les infeccions de la Candida auris. Però, últimament han detectat que els medicaments no aconsegueixen els resultats desitjats.

El 2021, la incidència va ser tres vegades superior a la registrada durant els dos anys anteriors. Per fer aquesta anàlisi, es van tenir en compte dades dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC). Però, també es van estudiar els casos notificats per les autoritats sanitàries a nivell local. El percentatge de creixement va passar del 44% el 2019 al 95% el 2021.

Imatge d'una persona amb una mostra de laboratori
Per detectar aquest fong seria convenient fer-se una prova de laboratori | GETTY IMAGES

 

A què es deu aquest increment de la incidència?

Els investigadors del CDC atribueixen aquest repunt de casos a les dificultats experimentades al sistema sanitari durant la pandèmia. A més d'haver-hi menys sanitaris, també es va fer ús de més fàrmacs antimicrobians, recull  el Huffington Post .

Ens trobem davant d'un bacteri que té molt poc temps. La primera vegada que es va detectar va ser el 2016 als Estats Units. Encara s'hi està treballant per trobar medicaments més efectius que contribueixin a plantar-li cara.

Els especialistes dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties la consideren una «amenaça urgent» i insisteixen en la necessitat de parar-hi molta més atenció. Principalment, per la seva alta taxa de morts i la resistència que presenta les solucions farmacològiques.

Quins són els símptomes més freqüents de la Candida auris?

Els símptomes del fong Candida auris varien segons la part del cos que es vegi afectada. En general es reprodueix amb picor, envermelliment i inflor. Però, en el pitjor dels casos apareix amb infeccions a l'oïda, una ferida o al torrent sanguini.

Com adverteixen els investigadors del CDC, es pot arribar a convertir en un bacteri mortal en alguns casos. És cert que algunes vegades les infeccions provocades per aquest fong resulten asimptomàtiques. També es pot donar el cas que passi inadvertida quan els afectats siguin persones hospitalitzades amb malalties més greus.

Imatge d'una persona ingressada en un hospital
Les persones que han estat un temps ingressades són les més propenses a patir-ho | CANVA

Per sortir de dubtes, el més convenient seria fer-se una prova de laboratori. Expliquen que així el pacient coneixerà amb exactitud si pateix una infecció per Candida auris.

A més, cal aclarir que les víctimes d'aquest fong solen ser persones d'un perfil determinat. En general, la major part dels casos tenen lloc a centres sanitaris. Els més perjudicats són els malalts que romanen durant llargs períodes hospitalitzats o que estan connectats a ventiladors mecànics.

Ja se sap que a les instal·lacions mèdiques resulta molt més senzill contagiar-se de qualsevol tipus de bacteri o virus, sobretot als quiròfans. A més, aquests pacients solen tenir més facilitats per al contagi per les baixes defenses que presenten.

Les autoritats sanitàries treballen en la cerca de solucions per combatre aquesta patologia. Sobretot, després d'analitzar la resistència que demostra aquest fong davant de les solucions farmacològiques existents.

Indiquen que els primers casos registrats als Estats Units van ser importats de l'estranger. Tot i això, la major part de les infeccions s'estan propagant dins del país, afirmen els responsables de l'estudi.