Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Guàrdia Civil i bitllets de 500 euros

La Guàrdia Civil alerta de l''estafa del familiar': la nova estafa, un gran maldecap

Els estafadors es guanyen la confiança de les víctimes per poder robar-los

Les estafes i fraus al nostre país estan proliferant des de fa temps. Per tant, hem de tenir molta cura per no caure a la trampa dels estafadors.

Especialment, cal posar el focus en aquestes persones vulnerables que de vegades entren al drap dels estafadors gairebé sense voler. I per això, la Guàrdia Civil ha utilitzat les xarxes per alertar sobre un tipus d'estafes que cada cop seran més habituals a la societat.

Parlem d'aquelles en què els estafadors busquen qualsevol excusa per guanyar-se la confiança de les víctimes i fer el mal. Però hem d'estar més alerta que mai perquè ens poden arruïnar la vida en pocs segons.

Molt de compte amb l'estafa que alerta la Guàrdia Civil

Gràcies a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional, estem avisats d'aquestes estafes. En una de les seves publicacions a la xarxa social Twitter, la Guàrdia Civil ha posat el focus a la coneguda estafa del familiar o grua.

«Estafa del familiar i/o grua. Estafadors obtenen informació personal i familiar per enganyar persones grans. Sol·liciten diners al·legant: emergències o que venen objectes falsos. Protegeix els teus éssers estimats i denuncia activitats sospitoses!», diu el missatge que ha publicat la Guàrdia Civil.

I és que el modus operandi d'aquesta gent indesitjable és desplaçar-se a una població escollida prèviament. A partir d'aquí, aniran a les llars de les persones d'edat avançada que es troben soles, cosa molt habitual en aquest tipus d'estafes.

Aquests estafadors usen diferent informació valuosa sobre ells, informació que prèviament coneixeran gràcies als veïns que es dediquen al transport amb camions.

Els estafadors posen el seu objectiu a les persones d'edat avançada

Així, aconsegueixen les dades personals i familiars de la víctima, sabent tots els aspectes sobre els seus fills o familiars directes, i així fan creure que són gent de confiança.

Després d'aconseguir aquesta informació, van fins al domicili de la víctima que, com dèiem, sol ser una persona gran pel que és vulnerable.

En aquest cas, una vegada que hi contacten, li posen sobre la taula diversos detalls personals sobre un familiar proper. A continuació, l'alerten que aquest familiar té un deute per arreglar el camió avariat a la carretera o fins i tot per pagar la grua.

Dos agents de la Guardia Civil d'esquenes
Atent a aquesta estafa que està proliferant arreu del país | Europa Press

Roben els objectes de valor o esperen que els donin els diners per a aquesta falsa emergència

En un moment donat, els estafadors manegen dues solucions, una és esperar que la víctima els doni els diners i se'n van ràpidament. O bé, poden aprofitar una distracció de la persona per entrar a l'habitatge i robar diversos objectes de valor. En aquest últim cas, la víctima no s'adonarà del que li sostrauran en aquell moment.

La Guàrdia Civil també ha explicat a les seves xarxes socials que aquests estafadors també poden acudir a una casa intentant vendre teòrics objectes de valor a preus baixos. Ho fan al·legant que estan passant una mala ratxa econòmica, però realment són imitacions de mala qualitat. I ho duen a terme sense cap mena d'escrúpols.

Amb això, per no caure al parany, cal sempre estar alerta i prendre una sèrie de precaucions, com no informar sobre dades personals a desconeguts o verificar la identitat de la persona que arribi a casa teva. I si sospitem d'algú, poseu-se en contacte ràpidament amb la Policia o la Guàrdia Civil.