Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de la Guàrdia Civil i una rodona amb bitllets de 500 euros

Alerta de la Guàrdia Civil per l'estafa 'wash wash': roben milers d'euros en minuts

Recentment, han detingut un delinqüent que havia robat molts diners amb aquest mètode

És cert que amb el ràpid avenç de les noves tecnologies, internet i les xarxes socials, les estafes digitals han patit un augment notable. Però el que no podem oblidar, és que les estafes al carrer segueixen existint. De fet, hi ha algunes estafes que fins i tot no coneixem.

Aquest és el cas de l'estafa 'wash wash' o 'bitllets tintats', pel qual s'ha detingut, segons informa la Guàrdia Civil, una persona, autora dels fets, a Villena, Alacant. L'estafador va intentar robar-li 60.000 euros a un resident de la mateixa localitat.

En què consisteix l'estafa 'wash wash'?

El primer que fan els estafadors en aquest cas és acostar-se a persones que, per la seva vestimenta, aparenten tenir diners. Normalment ho fan amb estrangers. Quan les han captat, intenten guanyar la seva confiança, amb les tècniques de persuasió i empatia.

Un cop creuen que la víctima ja està convençuda que l'estafador és una persona de confiança, els ensenyen bitllets tintats de negre. Amb això, els asseguren que això són diners legítims.

Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros i una rodona amb mans mostrant un tracte
L'estafador fa creure la víctima que els bitllets són reals | Rattanakun, Claudiodivizia

Tanmateix, la veritat és que es tracta de papers blancs, barrejats amb algun bitllet real. I perquè els creguin, els fan una mostra en directe, rentant amb productes líquids i en pols els bitllets reals.

Fet això, els estafadors convencen la víctima perquè compri el maletí ple d'aquests bitllets i que, la diferència del que ha pagat serà més gran. Per tant, en guanyarà benefici. Si la víctima accepta, un cop comenci a netejar-los i s'adoni que això no són bitllets reals, l'estafador ja s'haurà anat amb els diners.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

L'avís d'un empresari va fer que la Guàrdia Civil pogués aturar el delinqüent

Un empresari va presentar una denúncia davant de la Guàrdia Civil de Villena, sobre una proposta de negoci que li havia proposat un amic seu de Madrid i una tercera persona. La proposta que va descriure va encaixar perfectament amb l'estafa 'wash wash', de manera que la Guàrdia Civil va iniciar l'operació 'Necha'.

Com que les tres persones implicades havien quedat en un pis per fer una demostració de com es netejaven els bitllets, la Guàrdia Civil va anar al mateix lloc per fer una vigilància. Després de quatre hores d'espera, l'estafador va arribar amb una maleta.

Muntatge d'un Guàrdia Civil i una maleta amb bitllets de 50 a dins
La Guàrdia Civil va anar fins al lloc on l'estafador anava a actuar | España Diario TIPS, Getty Images

Un cop dins del pis, l'estafador li va demanar a la víctima un bitllet de 200 euros. Però allò que l'estafador no sabia era que la víctima havia fet una petita marca en aquell bitllet, que gairebé ni es veia. Quan va tacar el bitllet i el va tornar a netejar, l'estafador va demanar 60.000 euros a la víctima.

Però aquesta es va adonar que el bitllet net de 200 euros no era el seu, sinó un de falsificat. Llavors, va ser en aquell moment, quan la víctima va fer fora de l'habitatge tant el seu amic com l'estafador. Així mateix, l'amic es va adonar que a ell també li havia estafat 20.000 euros.

Estant ja a comissaria, els investigadors van analitzar la maleta per dins i van poder afirmar que això es tractava de l'estafa dels bitllets tintats, del qual ja sospitaven. L'estafador, que era un home de 49 anys de nacionalitat camerunesa, ja tenia antecedents per estafa. Aquesta vegada, se li van imputar dos delictes per estafes d'un valor de 80.000 euros, un delicte de falsificació de moneda i timbre i un altre d'usurpació d'estat civil.

La Guàrdia Civil adverteix què cal fer en aquests casos

Amb la finalitat de minimitzar les víctimes per aquestes estafes, la Guàrdia Civil ha volgut donar uns consells:

  1. Cal desconfiar de persones desconegudes i estranyes, sobretot si venen amb ofertes sospitoses i inusuals.
  2. No cal donar diners a gent desconeguda.
  3. En cas de sospita o ser víctima, cal informar immediatament les autoritats.