L'Agència Tributària ha anunciat una extensió de temps perquè les empreses més petites puguin adaptar-se a la normativa d'enviament automàtic de facturació. Ara, aquestes empreses tindran fins al gener del 2026 per implementar el sistema de remissió automàtica de les seves factures.
Aquest és un nou sistema que pretén introduir Hisenda i que afecta principalment negocis amb ingressos anuals menors de sis milions d'euros. La mesura, prevista inicialment per a mitjans del 2025, busca combatre el frau fiscal a l'àmbit empresarial.
Tot i això, la complexitat del sistema i la quantitat d'al·legacions rebudes han portat a Hisenda a modificar les dates per a la seva posada en marxa.
Hisenda marca noves dates clau: 2025 i 2026
El Ministeri d'Hisenda va publicar fa uns dies al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una ordre ministerial detallant els requisits tècnics i funcionals que hauran de complir els sistemes informàtics de facturació.
L'ordre introdueix dues dates clau: la primera, el 29 de juliol de 2025. Estableix l'obligació perquè els fabricants i desenvolupadors de programari compleixin els requisits exigits per Hisenda en els seus sistemes de cobrament. La segona data clau serà l'1 de juliol del 2025, quan hauria d'entrar en vigor l'obligació perquè les empreses enviïn automàticament les factures al fisc.
Tot i això, aquesta segona data, com veiem, presenta una incongruència amb el termini que tenen els desenvolupadors de programari. Els que han de complir els requisits tècnics setmanes després.
Davant d'aquesta manca d'alineació en els terminis, Hisenda ja preveu ajustar la normativa i estendre la data límit. Es planteja que pugui ser fins al gener del 2026.
La nova data permetria als empresaris comptar amb més temps per actualitzar els sistemes de facturació. I adaptar-se així de manera adequada a les exigències d'Hisenda.
Les empreses menors de 6 milions d'euros
La normativa d'Hisenda s'adreça principalment a les empreses que facturen menys de sis milions d'euros a l'any. Les que superen aquest llindar estan obligades a enviar la vostra informació comptable a través del sistema SII (Subministrament Immediat d'Informació).
Per a moltes petites i mitjanes empreses, aquesta obligació suposa un desafiament tècnic i econòmic. Ja que haurien d'actualitzar els seus sistemes de gestió de facturació. L'ordre especifica les característiques tècniques que han de complir els sistemes de facturació per ser vàlids.
El codi QR a les factures
Un altre canvi important que introdueix la normativa és la incorporació d'un codi QR a totes les factures. A partir de la data establerta, cada factura emesa haurà d'incloure un codi QR. El qual en escanejar-se, permetrà a Hisenda i al destinatari accedir a un URL amb detalls de l'operació.
Aquest URL inclourà el NIF de l'emissor de la factura, el número de sèrie, la data d'emissió i l'import total, garantint així la traçabilitat i l'autenticitat de cada transacció. A més, les factures enviades a Hisenda hauran de mostrar el text "Factura verificable a la seu electrònica de l'AEAT" o "Veri*factu". Senyal del seu compliment amb les normes establertes.