Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home sorprès amb bitllets d?euro a la mà i un logotip en un cercle vermell.

Hisenda llança el missatge que afecta milers de treballadors: multes de 600 euros

L'Agència Tributària sanciona molts autònoms per no respondre a certs requeriments que s'estan enviant

Els autònoms a Espanya estan sent objecte de sancions per part d'Hisenda, amb multes que arriben als 600 euros.

La raó és no respondre als requeriments de l'Agència Tributària, fins i tot quan es tracta de sol·licituds d'informació sobre proveïdors amb què ja no es té relació comercial. Encara que pugui semblar injust, l'obligació de contestar continua sent vàlida, segons ho estableix la normativa vigent.

Un home gestiona bitllets d'euros, i al cercle, el logotip d'Hisenda
Afecten els autònoms | Ptnimages, Europa Press

Per què Hisenda sol·licita informació de proveïdors?

L'origen d'aquestes és que l'Agència Tributària sol·licita informació als autònoms sobre antics proveïdors que tenen deutes pendents amb el Fisc. És una pràctica comuna quan un proveïdor no ha complert les seves obligacions tributàries i l'administració necessita confirmar si hi ha crèdits o relacions comercials vigents que puguin ser embargades.

En molts casos, l'autònom pot no tenir relació amb aquest proveïdor des de fa anys. Tot i així, està legalment obligat a respondre la notificació, encara que sigui per informar que no disposa d'informació rellevant.

Les conseqüències d'ignorar les notificacions

No contestar els requeriments d'Hisenda es considera infracció greu d'acord amb la Llei General Tributària. L'article 203.1 de la LGT estableix que la "resistència, obstrucció, excusa o negativa a les actuacions de l'Administració tributària" constitueix una falta sancionable. Això inclou no atendre els requeriments degudament notificats per lAgència Tributària.

Muntatge amb un mall de jutge i una imatge de diversos bitllets d'euro
Cal notificar sempre sobre els proveïdors | 89Stocker, DAPA Images

Per aquest motiu, encara que l'autònom no tingui factures pendents o informació addicional que cal aportar, està obligat a contestar a Hisenda. Ignorar les notificacions pot derivar a una multa de 600 euros. Que, encara que és possible reduir a 360 euros si es paga de manera primerenca, continua sent una sanció considerable per a molts treballadors per compte propi.

La confusió entre els Autònoms

Molts autònoms creuen que, en no tenir ja una relació comercial amb el proveïdor esmentat, no cal contestar a Hisenda. Tot i això, els assessors fiscals adverteixen que aquesta percepció és errònia.

De fet, és una de les raons més comunes per les quals els autònoms acaben sent multats. La normativa és clara: l'obligació de respondre no desapareix amb el temps i s'ha de complir independentment que la relació amb el proveïdor sigui antiga o inexistent.

Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària
Què passa si no ho fas | Europa Press

Les notificacions d'Hisenda solen incloure l'opció d'informar que no es tenen saldos pendents o que no hi ha relació comercial. Però el problema és que això no sempre està expressat de manera clara als documents. Aquesta manca de claredat pot portar els autònoms a subestimar la importància de respondre, cosa que acaba desencadenant sancions.

Què fer si reps un requeriment d'Hisenda?

Davant la quantitat creixent de casos, els experts fiscals recomanen que els autònoms prenguin mesures preventives. Qualsevol notificació d'Hisenda s'ha de revisar amb cura, fins i tot si sembla que es refereix a temes passats o sense rellevància actual.

Encara que no hi hagi informació per aportar, és crucial respondre formalment a la notificació per evitar sancions. La clau és comunicar que no es disposa de la informació sol·licitada o que no hi ha deutes pendents amb el proveïdor en qüestió.

Uns documents, una calculadora i unes monedes de fons, amb una noia subjectant bitllets d'euros, i al cercle el logotip d'Hisenda
Què fer quan et passi això | Europa Press, DAPA Images, Kanchanachitkhamma

La llei general tributària i la seva aplicació

L'Agència Tributària s'acull a la Llei General Tributària per justificar aquestes sancions, una normativa que, segons els assessors fiscals, pot resultar "sangrante" i "massa severa" en alguns casos. No obstant això, és una realitat amb què els autònoms han de bregar.

La llei estableix clarament l'obligatorietat de respondre a qualsevol requeriment, cosa que converteix aquestes multes en infraccions difícils de recórrer.

Les sancions d'Hisenda estan afectant un nombre creixent d'autònoms, molts dels quals no tenien coneixement d'aquesta obligació. És fonamental entendre que el Fisc manté el dret a sol·licitar informació sobre proveïdors deutors. I l'autònom, encara que no tingui res a declarar, ha de respondre sempre per evitar sorpreses desagradables en forma de sancions.