Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home gran aixeca els braços en senyal d'alegria, i al fons una oficina d'Hisenda

Els pensionistes que encara poden cobrar un dineral d'Hisenda: error de fins a 4.000 €

El Tribunal Suprem obliga l'Agència Tributària a compensar els jubilats afectats per errors a les cotitzacions

El Tribunal Suprem ha fet un cop sobre la taula i ha reconegut un error administratiu. Pel qual milers de pensionistes a Espanya van pagar més del que devia el seu Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

Ara, l'Agència Tributària té l'obligació de tornar les quantitats cobrades a l'excés. Amb alguns jubilats que podran rebre fins a 4.000 euros abans que s'acabi l'any. Aquesta decisió representa un respir per a molts jubilats que fa anys que suporten l'impacte d'una càrrega fiscal injusta.

Un home maneja papers en una taula i el logo de l'Agència Tributària
El que has de saber sobre això | Gustavo Fring de Pexels, Agencia Tributaria

Els mutualistes afectats: qui se'n podran beneficiar

L'error identificat pel Tribunal Suprem afecta particularment mutualistes que van cotitzar en sectors com la banca, la construcció, la pesca i les drassanes. Entre els treballadors més perjudicats hi ha aquells que pertanyien a la Mútua Laboral de la Banca.

Aquests treballadors tenien dret a una reducció fiscal significativa: fins al 31 de desembre del 1966, les cotitzacions s'havien de reduir al 100%. I de l'1 de gener del 1967 al 31 de desembre del 1978, s'havia d'aplicar una reducció del 25%. Tot i això, durant les dues etapes es van aplicar cotitzacions completes del 100%, cosa que va originar l'excés de pagament que ara ha de ser tornat per Hisenda.

La sentència no es limita únicament als treballadors de la banca. Es calcula que fins a cinc milions de mutualistes podrien reclamar aquestes devolucions, cosa que implica una àmplia repercussió per a jubilats de diferents sectors. Aquesta situació posa de manifest la importància d'estar al corrent dels drets fiscals i de reclamar quan es detecten errors administratius.

Un home gran revisa un document mentre sosté les ulleres, amb un logotip de colors en un cercle vermell a la cantonada superior dreta.
Hisenda torna 4.000 euros | Europa Press, Robert Kneschke

Terminis i requisits per reclamar les devolucions

Només es podran sol·licitar devolucions corresponents als exercicis fiscals no prescrits, que abasten des del 2020 fins al 2022. El dret a reclamar els períodes impositius anteriors va quedar prescrit l'1 de juliol, segons l'article 66 de la Llei 58/2003.

Això no vol dir, però, que els afectats no puguin presentar les seves reclamacions; simplement ho han de fer per als exercicis recents.

Per agilitzar el procés, Hisenda ha implementat un formulari a la Seu Electrònica de l'Agència Tributària. Permetent així als mutualistes presentar una sol·licitud de rectificació. Utilitzant el seu Cl@ve Pin, certificat digital, DNI electrònic o el número de referència de la casella 505 de la declaració de la renda anterior.

La façana de l'Agència Tributària i el cercle, diversos bitllets
Això és el que has de fer | Roman R., Europa Press

Aquest sistema permet reclamar les devolucions de manera senzilla, sense necessitat aportar documentació addicional, excepte en casos específics que requereixin més informació.

Com consultar l'estat de la sol·licitud

Els pensionistes que ja hagin presentat la reclamació poden verificar l'estat de la sol·licitud de dues maneres. Accedint a la Seu Electrònica de l'Agència Tributària a l'apartat “Consulta de formularis presentats”.

O a través del Servei de tramitació d'esborrany/declaració corresponent a la declaració de la Renda 2023. En tots dos casos, és imprescindible identificar-se amb els mitjans electrònics habilitats.

Imatge de fons d?un home amb una llibreta i un ordinador portàtil al davant, una altra imatge del logo d?Hisenda i una última d?una mà amb diversos bitllets d?euros
Com ho has de reclamar | Europa Press, Getty Images, Studioroman

Les sol·licituds poden tenir tres estats: “tramitant”, “comprovat” o “declaració tramitada”, i aquesta última és la fase en què Hisenda procedirà a realitzar l'ingrés.