Alerta europea per la malaltia de Lyme, transmesa per les paparres

«Epidèmia silenciosa» a Europa que pot provocar paràlisi en humans

Preocupació a Europa per l’«epidèmia silenciosa» causada per la malaltia de Lyme. El Parlament Europeu ha demanat crear mesures contra la propagació d’aquesta infecció en humans que és provocada per la picada de les paparres, transmetent el bacteri Borrelia,  i ja és un problema de salut pública per la gran quantitat de persones que s’han vist afectades, segons explica 'España Diario'.

Els principals símptomes de la malaltia de Lyme són l’enrogiment de la pell que pateix el 20 o 25% dels pacients. La principal raó per la qual és difícil de diagnosticar és que habitualment es presenta  sense picor ni mal i, si no es tracta en una fase primerenca, apareixen  paràlisis en algun costat de la cara, o en tots dos, cefalees greus, palpitacions i intens dolor articular, entre altres.

Un problema de salut pública, segons la UE

La Unió Europea ha demanat a tots els estats membres que presentin uns  informes de caràcter obligatori on expliquin la incidència d’aquesta malaltia a cada país  i que es duguin a terme les mesures de prevenció i d’erradicació de les paparres adequades per tal d’intentar frenar aquesta «epidèmia».

Tot i la dificultat a l’hora de mesurar la incidència d’aquesta malaltia, la UE ha assegurat que els afectats sumen al voltant del milió de residents europeus i per això intenta iniciar plans per combatre-la. La malaltia de Lyme està subdiagnosticada, ja que no hi ha suficients estadístiques i hi ha massa mètodes de control diferents i tractaments segons el país.

La Eurocámara ha solicitado protocolos y programas de vigilancia iguales en todos los países
L'Eurocàmera ha demanat protocols i programes de vigilància iguals per tots els països | ACN

 

Col·laboració entre països, clau per frenar-la

Per això els eurodiputats creuen que no existeix cap prova de diagnosi adequada  i, per tant, demanen a la Comissió Europea que es creïn programes i protocols de vigilància «uniformes» amb l’objectiu de  frenar la propagació de l’epidèmia  per la zona euro. A més, també volen fomentar la col·laboració entre tots els Estats membres perquè es «normalitzin» les proves i els tractaments a realitzar.

La malaltia de Lyme es transmet d’animals a humans i la majoria dels casos s’han registrat a Europa Central, entre 650.000 i 850.000.  L’estiu i la primavera són les èpoques de l’any amb més incidència d’aquesta malaltia, ja que és el moment ideal per la propagació de les paparres. Fins i tot, la malaltia de Lyme està reconeguda com una malaltia laboral pels treballadors forestals i els agricultors.

Per una altra banda, també ha saltat l’alarma per una malaltia contagiosa que s’ha estès per Amèrica. Un estudi del Centre de Prevenció i Control de Malalties del Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units indica que la malaltia dels ‘cérvols zombis’ està evolucionant i podria acabar afectant les persones.