Els consumidors hem d'estar sempre molt atents a les situacions que es puguin donar al nostre voltant respecte a possibles estafes o garbulls que puguin perjudicar els nostres interessos. En els últims anys, la legislació ha fet un clar esforç en el sentit de protegir els drets dels usuaris i els consumidors, però així i tot són moltes els ardits que es produeixen i que acaben sent causa d'engany per a molta gent.
Vodafone dóna l'avís: «Si et truquen dient això, penja»
Aquesta mateixa setmana hem tingut un nou exemple d'això. En concret, parlem d'una estafa telefònica que, segons s'ha tingut constància, ha tingut lloc al nostre país en els últims dies. La companyia telefònica Vodafone ha donat avís d'això. «Si et truquen dient que et pujarem la quota a 22 € de manera immediata, PENJA. Es fan passar pels nostres operadors i, si no estàs d'acord, prometen ficar-te en 'un fitxer' perquè l'OCU s'encarregui que et truquin altres operadores. És una estafa, no piquis!», ha escrit en el seu compte de Twitter la companyia britànica.
[tuit]1387323199055142921[/tuit]
La veritat és que Vodafone és una de les companyies telefòniques amb més presència al nostre país, de manera que una estafa en la qual es facin passar per operadors d'aquesta empresa pot ser un ham molt perillós per a milions de persones al nostre país. En concret, Vodafone compta a Espanya amb 14 milions de clients en els seus paquets de telefonia mòbil i més de 3,2 milions en matèria de banda ampla fixa. Un volum de negoci espectacular que, en el cas de les estafes, permet que siguin milions les persones que puguin caure de manera involuntària en aquests enganys.
Queixes a Vodafone
Encara que Vodafone hagi donat avís de l'estafa que circula en el seu nom, no han estat pocs els usuaris que han aprofitat per a assenyalar la política de cobraments de la companyia anglesa. Aquests han estat alguns dels comentaris que s'han pogut llegir en Twitter contra Vodafone:
«Però si sou vosaltres qui apliqueu aquesta estafa. Ja m'ho heu fet un parell de vegades i seguidament ha anomenat un comercial vostre oferint-me l'or i el moro. Quina poca vergonya!»
«Clar, que Vodafone no truca, ho puja directament indicant que ho ha escrit al peu de la factura o dóna mala informació i després diu 'ah, se sent, va ser un error' però te la clava. Això sí, no ho consideren estafa»
«I quan em vau enganyar amb una oferta que jo no vaig demanar i no volia perquè estava molt bé en una altra companyia i em vau fer una portabilitat sense el meu consentiment, no és una estafa?»
«Si et truquen, segur que no és Vodafone. Vodafone s'estalvia la trucada, directament t'aplica la pujada encara que tinguessis pactat un preu. I per molt que reclamis la contestació és 'perquè podem fer-ho'».
«12 mesos que feu l'abonament en compte d'unes factures cobrades indegudament i suposadament aprovat i parleu d'estafes? Aplicar-vos el conte i realitzeu el pagament dels 800€, sense vergonyes!!!!»
El mètode del 'vishing', un dels més usats per a estafes a consumidors
Al marge de les queixes expressades per alguns clients de Vodafone, la veritat és que l'estafa que ha denunciat la companyia correspon a un mètode molt conegut. Es tracta del 'vishing', que consisteix a trucar als usuaris per a mentir-los, adoptant una posició falsa, de manera que els consumidors acaben confiant en ells sobre la base de les dades falses facilitades i els acaben facilitant dades personals. L'objectiu, és clar, són les dades bancàries, a través dels quals els estafadors realitzen les estafes.