Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Alerta pel desgel de l’Àrtic cada cop més accelerat

Un informa de la NOAA conclou que aquest 2018 està sent el segon any amb menys extensió de gel des que es tenen dades. La zona ha viscut un dels estius més càlids de la història

El gel de l'Àrtic s'està reduint de forma dràstica
El gel de l'Àrtic s'està reduint de forma dràstica | Arxiu

 

Dades molt preocupants les que ens arriben des de l’Àrtic. Segons informa l’agència nord-americana NOAA en el seu 13è informe anual sobre la regió polar i els efectes del canvi climàtic, aquest 2018 està sent el segon any amb menys extensió de gel registrada a la zona des que es tenen dades. 

Segons es pot veure en els següents mapes comparatius, el gel s’ha reduït molt des de l’any 1985. En aquests 33 anys de diferència, es pot apreciar com el gel antic s’ha reduït d’una forma espectacular, concretament el que té més de 4 anys, però també es pot veure com l’extensió global del gel àrtic s’ha fet molt més petita. Unes xifres molt preocupants tenint en compte que la diferència és de només tres dècades.

Imatge comparativa del gel que hi havia a l'Àrtic el març del 1985 i el març d'aquest any
Imatge comparativa del gel que hi havia a l'Àrtic el març del 1985 i el març d'aquest any | NOAA

 

Els efectes del canvi climàtic es multipliquen

A més de la reducció dràstica de l’extensió de gel a l’Àrtic, l’informe de la NOAA també posa l’ull en altres aspectes que s’estan veient clarament afectats pel canvi climàtic. Per exemple, el text relaciona aquesta situació amb l’augment de la temperatura de l’oceà, la disminució de la tundra o el preocupant descens de la població autòctona del caribú o dels exemplars de rens a tot el món. Una baixada que, en aquest sentit, arriba a ser del 56% en pocs anys.

A més, hi ha danys colaterals pel que fa al canvi climàtic i a l’escalfament global, com ara l’increment de les malalties i molts insectes degut als estius cada vegada més calorosos i secs a moltes zones del planeta. En aquest sentit, cal destacar que l’Àrtic també ha viscut aquest 2018 el segon estiu més càlid de la història.

L’expansió de les concentracions tòxiques de contaminants i de microplàstics en els ecosistemes també contribueixen al canvi climàtic. Una informació que arriba després de conèixer diversos estudis que alerten del perill que suposa per a les persones la presència de nanoplàstics en peixos de consum humà.