Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les plantes de llentiscle decomisades a Calafell

Alerta al Penedès: Es dispara l'espoli de llentiscle, amb actituds cada cop més agressives

Diferents ajuntaments reclamen a la Generalitat que s’impulsi una llei per prohibir aquesta activitat

L’espoli del llentiscle, una planta mediterrània que creix en boscos de zones com el Penedès, va en augment. Des de fa anys que s’ha convertit en habitual quan arriba la primavera, però aquest 2021, segons denuncien des de diferents municipis, s’ha disparat.

Calafell, Cunit o Font-Rubí són alguns dels consistoris de l’Alt i el Baix Penedès que han alertat de la situació que es viu als seus boscos. En els últims mesos s’han detectat nombroses furgonetes plenes a vessar de llentiscle, amb destinació al mercat negre.

Grups organitzats amb actituds agressives

Des dels ajuntaments denuncien que es tracten de grups organitzats que usen treballadors precaris —la majoria d’ells, immigrants— per recol·lectar tot el llentiscle que troben. Ho fan sense demanar permís, el que sovint provoca enfrontaments amb els propietaris dels terrenys. A més a més, l’actitud dels espoliadors cada cop és més agressiva, segons denuncien.

Llentiscle decomissat a Cunit.
Una furgoneta plena de llentiscle interceptada a Cunit. | Ajuntament de Cunit

Calafell és un dels municipis on els últims anys més s’ha detectat aquesta activitat irregular, fins al punt que estan treballant en una actualització de la normativa per prohibir-ne la recol·lecció sense permís dels propietaris. Tot i això, la pressió que s'ha fet amb policia local ja ha tingut els seus fruïts, interceptant furgonetes amb centenars de quilos d’aquesta planta al seu interior.

«Som un dels municipis que més llentiscle ha confiscat», afirma a TarragonaDigital el regidor de Medi Ambient, Aron Marcos. Una altra acció que han impulsat ha estat fer tancaments en camins rurals perquè no pugin passar les furgonetes. Al final, aquesta pressió ha fet que els espoliadors s'hagin desplaçat cap a altres municipis pròxims. Calafell ha aprofitat el llentiscle confiscat per impulsar un pla per generar flora a l'interior del mar.

Danys al medi ambient i a l'ecosistema

Des de l’Ajuntament calafellenc han lamentat diverses vegades que l’espoli del llentiscle produeix «danys en el medi ambient, però també genera conflictes entre els recol·lectors i els propietaris dels terrenys», a més del «risc d’incendi forestal que es genera pel fet que els grups que agafen llentiscle encenen focs per fer-se l’esmorzar o el dinar».

Un altre ajuntament que vol aprovar una normativa similar és Font-Rubí que, a més a més, reclama que la Generalitat impulsi una llei general i acabi amb el buit legal que hi ha actualment. Ho confirma Aron Marcos, que creu que la Generalitat hauria d'estar més pendent de regular el mercat negre, «controlant d'on prové tot el que arriba al Mercat de les Flors de Barcelona». Els Mossos d’Esquadra, per la seva banda, estan investigant qui es troba darrere d’aquests grups organitzats.

El llentiscle és una planta mediterrània que té molta sortida en l’àmbit comercial, especialment per a fins ornamentals, però també per a fer preparats medicinals o elaborar vernissos i aromes. Una de les principals destinacions és Holanda.