Fotomuntatge d'un passadís de supermercat i trossos de xocolata

Alerta: Primers intoxicats a Espanya per menjar xocolata d'una marca molt famosa

Espanya confirma dos primers casos de salmonel·losi relacionats amb un brot molt important

Novetat important en el cas de les xocolatines infestades de salmonel·la de la marca Kinder, que es comercialitza a tot Europa. Espanya, país on no s'havia donat cap cas relacionat amb el brot, si bé s'hi havien retirat diversos productes de la marca esmentada, acaba de confirmar les primeres intoxicacions. En concret, segons ha avançat el diari 'El Mundo', de moment hi ha dos casos confirmats i se n'estudien tres més.

Recordem que el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) va ser l'organisme que va donar la veu d'alarma a tot el continent. Al nostre país, les autoritats sanitàries van reaccionar immediatament, i van demanar a la població que no consumís productes Kinder.

Muntatge Kinder i un supermercat
Quan es va saber que alguns productes Kinder estaven contaminats, Espanya els va retirar immediatament del mercat | Catalunya Diari

 

Alerta a Europa per un brot de salmonel·losi

Fa tan sols uns mesos, la companyia Kinder va notificar que alguns lots dels seus productes podien ser perjudicials per a la salut. El perill s'originava en la presència de 'Salmonella typhimurium' monofàsica en algunes de les matèries primeres, com la xocolata. Alguns productes afectats van ser els Kinder Schokobons i els Kinder Sorpresa, entre d'altres.

Tot i que els productes eren fabricats a Bèlgica, es té constància que van ser distribuïts a més de cent països. Aquest fet ha provocat que l'expansió del brot tingui més abast, ja que un gran nombre de superfícies comercials venen productes Kinder.

Tot i que els productes van ser retirats immediatament, les autoritats afirmen que és difícil reduir el risc d'exposició a causa de l'emmagatzematge dels productes a casa i la desinformació dels consumidors. De tota manera, en cas de tenir algun dels productes contaminats, es recomana no consumir-lo i retornar-lo al punt de venda.

Espanya confirma les primeres intoxicacions per ingesta de xocolata contaminada

El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) ha publicat recentment que Espanya compta amb dos casos confirmats d'intoxicació per 'Salmonella typhimurium', com a conseqüència de la ingesta de productes Kinder. A més, se sospita de tres possibles casos més.

Kinder sopresa maxi
Els productes afectats estan dirigits a la població infantil | Cedida

La major part d'afectats són menors de 10 anys, ja que la majoria dels productes estan adreçats a la població infantil. El pitjor és que, justament, la població infantil és la que té més risc de desenvolupar símptomes greus.

A escala mundial i fins ara, s'han confirmat 423 casos, però se sospita de 22 positius més. La majoria (370) se centren a la Unió Europea. Els països més afectats per aquest brot són el Regne Unit, Bèlgica i França.

És molt complicat detectar tots els casos

Així mateix, les autoritats afirmen que és complicat saber fins a quin punt s'ha estès realment el brot de salmonel·la. La raó és que aquests casos s'han de confirmar mitjançant tècniques avançades de tipificació molecular, però aquest tipus de proves no es duu a terme regularment a tots els països. És a dir, el nombre de casos podria ser més gran, però podria ser que no s'estiguin notificant.

L'ECDC aclareix que és un brot amb un percentatge d'hospitalització alt. Es calcula que més del 40% dels afectats han de ser atesos a centres hospitalaris, ja que compten amb símptomes greus.

Vòmits, dolor abdominal i diarrea

Entre els símptomes d'aquest brot hi ha els que estan relacionats amb la gastroenteritis vírica. Per tant, els afectats poden arribar a experimentar nàusees i vòmits, dolor abdominal, diarrea, febre, mal de cap intens... La majoria són lleus, però desagradables per als qui els pateixen.

Imatge d'una dona amb mal de panxa.
El símptoma més generalitzat és el mal de panxa | Getty Images

Els primers símptomes apareixen entre les 6 i les 72 hores després d'haver consumit un producte infectat. Tot i que el més normal és patir-los com a màxim durant una setmana, hi ha pacients a qui els duren més de 10 dies. En cas d'haver experimentat aquests símptomes de manera persistent, es recomana visitar un metge que pugui confirmar l'origen de les molèsties.