IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Preocupant notícia: Nou i greu problema de salut per a les persones per culpa de la contaminació

Un estudi realitzat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a Barcelona, confirma que les persones sotmeses a alts nivells de partícules contaminants tenen la tensió més alta

La contaminació atmosfèrica provocada pel trànsit s'associa a la pressió artèria elevada dels ciutadans, segons apunten els resultats d'una investigació liderada per experts de Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Els resultats de l'estudi han estat publicats a la revista 'Journal of Hypertension'.

L'estudi aprofundeix en una associació entre exposició a la contaminació i pressió arterial que ja ha estat exposada en altres investigacions a escala internacional. Els investigadors han observat que un increment de la concentració diària de contaminació atmosfèrica per partícules ultrafines (amb un diàmetre inferior a 100 nm) està associada a un augment significatiu de la pressió arterial.

Efectes molt negatius sobre la salut

«Les partícules ultrafines de la principal font d'emissió en àrees urbanes: el trànsit, és un factor de risc cardiovascular i, tal com hem observat en l'estudi, també en el control de la pressió arterial», explica l'investigador de l'CSIC Aurelio Tobías. «La pressió arterial és un dels factors de risc més importants de les malalties cardiovasculars. Un increment significatiu de la pressió arterial pot comportar risc de patir un accident cerebrovascular, un atac cardíac, insuficiència cardíaca, malaltia renal o mort prematura», ressalta Tobies.

En aquesta investigació s'han emprat dades del registre 'Cardiorisc', corresponents a 521 pacients a la ciutat de Barcelona, ​​entre 2009 i 2014. 'Cardiorisc' recull a nivell nacional pacients seleccionats pels seus metges en 223 centres d'atenció primària pertanyents al Sistema de Salut Espanyol, on es recullen dades diàries de la pressió arterial. A part d'incrementar els símptomes cardiovasculars, la contaminació atmosfèrica també augmenta els problemes respiratoris, indica l'investigador del CSIC.

Al projecte AIRUSE, investigadors del IDAEA dirigits per Xavi Querol proposen sis mesures per aconseguir ciutats respirables: cedir competències en matèria de qualitat ambiental a les àrees metropolitanes, millorar el transport metropolità, reduir els cotxes amb un peatge d'entrada a la ciutat, fixar zones de baixes emissions perquè els cotxes que entrin siguin nets, repensar la distribució urbana de mercaderies, i transformar, redissenyar i pacificar les ciutats i el seu entorn urbà quan s'hagi reduït el volum del trànsit.


Comentaris

envia el comentari