Imatge d'arxiu d'una ambulancia del SEM

Alerta sanitària per mercuri als peixos

Encara que no existeixi un gran risc, hi ha algunes limitacions que s’han de seguir

Segons ha anunciat AECOSAN (Agencia Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició) mitjançant una alerta sanitària,  molts productes pesquers contenen mercuri, un contaminant mediambiental.

El 2001, fa 18 anys, l’AESAN va recomanar controlar el consum de peix. Sobretot a nens de fins a 3 anys, dones embarassades i mares en període de lactància. Des de AECOSAN adverteixen que, encara que no existeixi risc, sí que hi ha algunes limitacions que s’han de seguir.

Fa temps que es coneix que es pot trobar mercuri als aliments, un contaminant que es genera de manera natural i que es troba en l’escorça terrestre. Ha sigut la influència de l’ésser humà la que ha fet que accedeixi al peix, ja que nosaltres consumim animals que prèviament s’han alimentat d’altres animals o plantes amb mercuri.

Quins peixos tenen més i menys mercuri?

Un peix que sigui gran depredador, que s’ha alimentat de peixos més petits que tenien mercuri, tindrà al seu cos més quantitat d’aquest element químic. Els peixos que més quantitat contenen són: el tauró, la tonyina vermella, el lluç de riu i el peix espasa.

Per altra banda,  els que menys mercuri tenen i per tant, més segurs són: la palaia, el cranc, el fogoner, la carpa, la truita, l'aladroc, l'anxova, l'abadejo, l'areng, el salmó, el polp, el lluç, el musclo, el caragol de punxes, la sípia, el llucet, el calamarsó, l'escopinya, el verat, el calamar, el carboner, la maire, la gambeta, la rossellona, el xoco, la cloïssa, l'escamarlà, l'orada, la navalla, la tellerina, la sépia, l'espasí, la gamba, el llucet, el salmó, el lluç, la llimada, el llenguado europeu, el llagostí, la llagosta i el sorell.

Consumir mercuri en excés pot afectar el sistema nerviós central en desenvolupament dels éssers humans. Es pot donar de manera directa, consumint aliments amb alta concentració de mercuri, o de manera indirecta, perquè el metall travessa la placenta materna.

També et pot interessar...