Un home passeja per un supermercat de Pequin, la capital de la Xina

Alerta sanitària per una nova troballa de coronavirus en aliments congelats a la Xina

Les autoritats han explicat que partida, de 25 tones, va entrar al país a través del port de Yangshan, a Shangai, i que la carn encara no havia sortit al mercat

La Xina ha anunciat aquest dilluns que ha trobat restes del coronavirus SARS-CoV-2 en l'embalatge de productes congelats importats, segons ha informat el diari local 'The Paper'. Segons el rotatiu xinès, una inspecció aleatòria dels embalatges d'una partida de carn de porc provinent de França —emmagatzemada a la ciutat sud-oriental de Xiamen— va resultar positiva després de la realització d'un test d'àcid nucleic.

Les autoritats sanitàries van indicar que la partida, de 25 tones en total, va entrar al país a través del port de Yangshan, a Shangai, i que la carn encara no havia sortit al mercat. Així mateix, les autoritats van segellar i van desinfectar el lloc de magatzematge del carregament. 

Ara com ara, la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina té registrats 374 casos de Covid-19 actius al país. Així mateix, hi ha 548 persones asimptomàtiques que es troben sota observació mèdica.

S'endureixen les mesures en la importació de productes

Durant les últimes setmanes, les autoritats xineses ha detectat traces de SARS-CoV-2 en diversos embalatges de productes refrigerats importats. Així, carregaments procedents del Brasil, Alemanya, Rússia i els Països Baixos, entre altres, han donat positiu per coronavirus en les inspeccions que ha realitzat el país asiàtic durant aquest mes de novembre.

És per això, que la Xina ha endurit les normes d'importació de productes congelats i el control d'aquests, ja que el virus es pot transmetre a través del contacte amb els embalatges contaminats, tal com va succeir amb dos estibadors del port oriental de Qingdao i que va desencadenar en un petit brot a la ciutat. Tot i que els investigadors xinesos van aclarir que no s'han detectat evidències científiques que les persones es puguin contagiar a través de la ingesta d'un aliment, sí que preocupa la possibilitat que el contagi es produeixi a través del contacte amb els envasos.

«Si toques alguna cosa que està contaminada, com un aliment, i després et toques la cara amb la mateixa mà, hi ha possibilitats de contagi», va explicar fa unes setmanes Gemma del Caño, especialista en Tecnologia dels Aliments, al diari 'El Mundo'. Així, per tal de minimitzar els riscos, la Xina ha anunciat que a partir d'aquest dilluns serà obligatori analitzar i desinfectar tots els productes congelats importats abans que surtin al mercat.

El virus queda inactiu en cuinar els productes congelats

Deborah García Bello, química i divulgadora científica, va explicar el programa 'Más vale tarde' que el coronavirus es manté actiu en els productes congelats. Tot i això, també va assenyalar que quan els aliments es cuinen el virus queda inactiu. «És la recomanació que dóna l'OMS. A partir de 65 °C el virus queda inactiu, i els aliments que no es cuinen com les fruites i les verdures cal rentar-los molt bé», va assenyalar al programa de la Sexta.

En aquest sentit, García Bello va advertir que «no s'ha detectat cap cas per ingestió d'un aliment, tot i que, encara que es considera molt improbable, no es descarta que pugui ocórrer». Així, aquesta experta va destacar que malgrat que els aliments no desenvolupen el virus, sí que pot haver-hi contaminació si hi ha contacte directe amb superfícies que estan infectades.

Per això, aquesta experta va recomanar tenir especial cura a l'hora de manipular els aliments. «Compte amb els envasos perquè poden estar contagiats, així com amb els aliments, com fruites i verdures, que podrien estar contaminats de manera superficial». Per aquest motiu, va recomanar rentar sempre fruites i verdures.