Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una cartera plena de bitllets en un caixer automàtic i un cercle amb el logo de Wallapop

Alerta si vens per Wallapop: Les 2 estafes amb què podrien robar-te milers d'euros

Els estafadors en aquest tipus de plataformes saben com robar-te els diners

De segur que tu també fas servir l'aplicació de Wallapop per comprar i vendre tot allò que ja no necessites. És una de les aplicacions de venda de segona mà més utilitzades i el seu nom és conegut per tots els amants del sector.

Tot i que la seva popularitat no fa més que augmentar, ja que compta amb més de 15 milions d'usuaris i més de 180 milions d'articles venuts, la veritat és que també cal anar-hi amb compte, perquè les estafes també són cada vegada més habituals.

Compte amb les estafes per Wallapop

Triar una plataforma de segona mà com ara Wallapop implica la possibilitat d'estalviar molts diners a les teves compres. Així mateix, és una gran oportunitat per frenar el consum massiu tan perjudicial per al medi ambient.

Malgrat que utilitzar aquest tipus d'aplicacions té molts avantatges, també hi cal anar amb compte. El seu ús pot fer que siguis víctima d'algun frau. Des de l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin), adverteixen que: «Tant si hi compres com si vens, t'has de protegir davant de possibles perills».

El motiu és que els estafadors cada vegada usen tècniques més professionals per dur a terme els fraus. D'aquesta manera, aconsegueixen accés a les dades personals dels usuaris, però també als seus diners.

Muntatge amb una persona usant un mòbil i un cercle amb el logo de Wallapop
Asufin ha publicat les estafes més habituals a Wallapop | Pexels, Wallapop

Aquestes són les estafes més comunes a l'aplicació

Amb l'objectiu que els usuaris puguin tenir coberta l'esquena davant la possibilitat de patir aquest tipus d'enganys, també des d'Asufin han compartit una sèrie de recomanacions a l'hora de comprar a través de Wallapop.

Procés d'enviament

En primer lloc, segurament saps que, tant si hi compres com si vens un producte, l'ideal és enviar-lo usant el mètode d'enviament propi de Wallapop. D'aquesta manera, l'usuari pot estalviar-se un munt de problemes.

Tot i que fer-ho pel teu compte no ha de tenir perill, cal extremar les precaucions. Una de les estafes que més es repeteixen són els falsos venedors que es fan passar per una companyia de transport alternativa. Aquesta empresa fictícia sol·licita a l'usuari que efectuï un ingrés o que afegeixi les despeses bancàries per poder continuar amb la transacció. D'aquesta manera, aconsegueixen els diners de les víctimes a través d'enganys.

Per això, des d'Asufin afirmen que: «Cap companyia de transport et demanarà dades bancàries per WhatsApp, per lliurar-te un paquet o formalitzar un enviament. A més, tant si ets comprador com venedor, desconfia sempre quan l'altre usuari et parli de pagament per avançat».

Muntatge amb una imatge d'una mà traient bitllets d'un caixer i un cercle amb un primer pla d'una persona fent servir el mòbil
Cal anar amb compte a l'hora de pagar amb Bizum o PayPal. | España Diario TIPS, Getty Images

Mètode de pagament

Una altra de les coses de què cal estar pendents és del mètode de pagament. Quan es paga o es cobra un article de segona mà, des d'Asufin afirmen que cal anar amb compte amb eines com ara Bizum o Paypal.

D'una banda, a Bizum l'estafa que més es repeteix és aquella on l'estafador, en lloc d'enviar els diners del producte, els sol·licita. Al venedor li arriba una notificació i, si no presta atenció, pot acceptar-ho sense adonar-se'n. És a dir, enviarà els diners en lloc de cobrar-los. Des d'Asufin asseguren que: «Això és especialment perillós perquè no podràs cancel·lar l'enviament un cop l'hagis fet».

Quant a PayPal, els estafadors sol·liciten que se'ls pagui per la modalitat d'enviament de diners a familiars i amics. D'aquesta manera, no se'n pot reclamar la quantia. Després de fer el pagament, el lladre desapareix de l'aplicació, de manera que evita reclamacions de PayPal o Wallapop.