Àlex Arenas, el catedràtic de Física de la URV

Àlex Arenas preveu una pujada de contagis i considera que caldrà tancar Catalunya

El catedràtic de Física de la URV opina que el tancament de la Cerdanya i el Ripollès comportaran el tancament de la resta de comarques

El catedràtic de Física de la URV Àlex Arenas va advertir ahir dimecres, 23 de desembre, al programa 'Més 324' que posteriorment al tancament de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès per part del Govern, caldrà tancar la resta de Catalunya, ja que, en paraules seves, «el que ve ara és una pujada de la pandèmia, i molt més escarpada que la del març passat».

En referència al tancament de la Cerdanya i el Ripollès, el professor assegura que «ara mateix era tan obvi, que no es podia fer una altra cosa i ho han hagut de fer». Tanmateix, considera que «aquesta epidèmia és una marató i no una carrera curta en què parem i ja s'ha acabat».

El físic ha afirmat que «el Govern no s'atreveix a governar de la manera que seria més adient, que és fer una planificació a llarg termini, sense buscar culpables i intentar buscar les solucions que ens podem permetre coma país». Paral·lelament, el científic creu que les solucions «no són anar tancant serveis de manera contínua o fer frenades que ja veiem venir i les hem de fer de sobte perquè no s'ha planificat».

El catedràtic creu, a més, que «no s'han explicat els escenaris que ens podem trobar» i ha recordat que fa mesos que reclama mesures de «contrapès» per posar a la balança «per aquest augment de mobilitat que sabem que ens portarà un augment d'infeccions».

El Govern ha fet el que «ha pogut»

A més, lamenta que «no hi ha ningú a l'altra banda» i relata que el Govern de la Generalitat «ha anat fent com ha pogut, però arriba un moment en què la Covid-19 sempre et passarà per sobre i ara ens ha passat a la Cerdanya perquè l'ocupació ha arribat al límit i quan arriba al límit s'ha de tancar tot».

«El problema és que malauradament preveiem que de seguida tocarà a la resta de Catalunya», adverteix Arenas. I és que, tal com recorda l'expert, durant el pont de la Puríssima ja es va poder veure que tindríem «un Nadal una mica més normal havíem de fer alguna cosa, com per exemple evitar aquest pont, que no poguéssim circular de manera tan normal perquè estàvem amb unes taxes d'incidència molt perilloses i una ocupació hospitalàries i d'UCIs força complicada».

Arenas ha reiterat que cal entendre la problemàtica i apunta que hi ha un volum important de persones que no escolta entrevistes, no llegeix Twitter i no s'informa pels mitjans. «Per tant, van una mica d'oïdes». «Aquesta part de la població es reunirà amb la família i abaixarà la guàrdia i tot això porta una cadena d'esdeveniments i contagis, que van a parar a hospitalitzacions, UCIs i morts», assenyala el físic.