La del cap de setmana passat va ser la desena edició del Gran Recapte dels Aliments, una onada de solidaritat coincidint amb l'arribada del fred i la proximitat de les festes de Nadal. Un any més, a les comarques de Tarragona s'ha superat la xifra dels 500.000 quilos d'aliments recaptats, una dada que aplaudeixen de valent des del Banc dels Aliments de la regió un cop superat el punt àlgid de feina al magatzem que el banc té expressament per a l'ocasió, a l'avinguda de Falset de Reus.
I és que el Gran Recapte dels Aliments no va acabar dissabte. Després dels dos dies amb més atenció mediàtica per a aquest esdeveniment, als voluntaris encara els queden jornades de molta feina per acabar de completar la cadena de solidaritat. Una cadena que, certament, s'iniciava divendres i dissabte als supermercats de la regió, amb milers de tarragonins lliurant als voluntaris milions de productes; però que, necessàriament, ha de seguir fins que els aliments arribin a aquells que els necessiten.
Classificar i repartir, deu dies de feina molt intensa al Banc dels Aliments
El mateix dissabte, 1 de desembre, a la tarda, començava al magatzem de l'avinguda de Falset de Reus una feinada per a desenes i desenes de voluntaris del Banc dels Aliments reservats estrictament per a aquesta finalitat: classificar cada producte per a la seva correcta distribució. La tasca, impressionant de veure, s'allargarà, almenys, fins a mitjan setmana vinent —uns deu dies. «Revisem cada producte i el classifiquem en funció del tipus d'aliment que és i de la seva data de caducitat», explica Òscar Ologaray, responsable de comunicació del Banc dels Aliments.
Els voluntaris treballen a un ritme frenètic des del mateix dissabte, quan van començar a arribar centenars de caixes plenes de productes des de desenes de supermercats, sobretot des de les ciutats de Tarragona i Reus, que centralitzen les seves donacions al magatzem reusenc. «Tenim molt de suport d'empreses o centres educatius, que dediquen una tarda o un matí a venir a ajudar-nos», explica Ologaray. «Avui a la tarda és el torn de tal empresa, demà al matí, el torn de tal institut... i així anem classificant-ho tot, és un volum absolutament impressionant d'aliments», comenta.
Si bé cada població sol quedar-se els aliments que es recapten al seu municipi, el cert és que el gruix principal, que parteix de Tarragona i de Reus, se centralitza al magatzem de l'avinguda de Falset de la capital del Baix Camp. Enguany, la bona notícia del Gran Recapte, però, ha arribat des de Tarragona. «Hem notat a Tarragona ciutat un augment tant de voluntaris com de donacions quan tradicionalment ens costava molt, potser perquè la nostra seu central és a Reus», expliquen des del Banc dels Aliments.
Els primers aliments arribaran abans de Nadal
En paral·lel al feixuc procés de classificació, s'inicia la distribució, sobretot d'aquells aliments que tenen una caducitat més propera. Així, a mesura que es van classificant productes, es van distribuint els que tenen una «vida» més curta. El Banc dels Aliments no reparteix directament als usuaris, sinó que ho fa a les entitats benèfiques que, aquestes sí, entreguen els productes als més necessitats.
«Perquè per Nadal ja puguin sortir paquets força grans d'aliments, comencem la distribució en aquests primers dies del mes de desembre», explica Òscar Ologaray, que destaca que, d'aquesta forma, les entitats benèfiques poden fer donatius més generosos a les famílies més necessitades coincidint amb unes festes de Nadal en què, sovint, algunes famílies no tenen capacitat econòmica per gaudir dels àpats típics de les festes.
El procés de classificació, doncs, és el pas immediat d'uns 500.000 quilos d'aliments que representen, aproximadament, el 25% dels productes que el Banc reparteix al llarg de l'any. La seva durada els ajudarà a completar les donacions de l'hivern de 2019 en un context que, si bé ha superat els moments més durs de la crisi financera, encara provoca que el Banc dels Aliments doni servei, cada dia, a 25.000 tarragonins.