Augmenten a 11 els morts a França pel pas de l’exhuracà ‘Leslie’

La xifra de víctimes havia pujat fins a les 13 però l'han rebaixat. Encara hi ha desapareguts a causa del fort temporal que anteriorment ha afectat Catalunya

Les autoritats franceses xifren en 11 els morts al sud de França a causa de les fortes pluges provocades pel pas de les restes de l’huracà ‘Leslie’. Inicialment es parlava de 13 víctimes, però finalment s'ha revisat a la baixa aquesta xifra.  Les intenses precipitacions van arribar la matinada de dilluns a la zona i han fet créixer rius i rieres, especialment el riu Aude, amb importants inundacions que han provocat greus problemes i víctimes mortals.

La pitjor part se l’ha endut la població de Trèbes, població a l'est de Carcassona, on el violent desbordament del riu Aude ha causat la majoria de víctimes.  En aquest punt, el riu ha augmentat fins a 8 metres i s'espera que encara pugui arribar als 10. Al municipi de Villegailhenc, l’aigua ha baixat amb molta força i s’ha emportat pel davant a dues persones que han mort ofegades. En aquesta zona, les conseqüències del temporal estan sent molt greus i la riuada també s’ha endut pel davant un pont.   

Pel que fa al municipi de  Vilardonèl, ubicat al departament de l’Aude i a poca distància de la capital de la regió, al nord de Carcassona,  hi ha mort una dona que ha estat arrossegada per l'aigua a casa seva. A més, hi ha altres poblacions greument afectades, com ara Conques-sur-Orbiel o Aragon, on els forts aiguats també s’han endut un altre pont pel davant. L’aigua ha pujat molt de nivell a Trèbes, fins a 8 metres, però es preveu que encara pugi un parell de metre més.

Una de les víctimes s'ha vist sorpresa mentre dormia. Les autoritats i els equips d'emergència busquen ara a alguns desapareguts pel temporal. En aquests moments, es treballa a la zona, on també ha resultat ferida una persona per l’esfondrament d’una casa. A més, s'han evacuat diverses comunes, hi ha talls ferroviaris i moltes carreteres afectades. Aquestes són algunes imatges del temporal a França:

Un temporal històric

El fort temporal que ha afectat Catalunya aquestes últimes hores s’han desplaçat al sud de França, on l’alerta és de color vermell. Fins ara, hi ha zones on es ronden els 200 l/m2 acumulats i encara ha de ploure més. Segons algunes fonts, aquest episodi podria ser el pitjor que es viu a la zona de la vall del riu Aude des de l’any 1891.

Aquest dilluns encara pot ploure molt al sud de França ben bé fins a mig matí, i les previsions indiquen que en alguns casos es poden acumular en total entre 200 i 250 l/m2, i de forma excepcional entre 300 i 350 l/m2.  Uns aiguats clarament molt excepcionals.