Altafullaprendrà mesures per millorar l'estat i la gestió de les platges del municipi. Arran de les destrosses del temporal Glòria, l'ajuntament ha elaborat un pla d'acció en què participaran els alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT) d’Auxiliar en Vivers i Jardins d’Altafulla que apostarà per renaturalitzar el cordó dunar de la zona del Fortí.
Entre les mesures més rellevants, estan les de traslladar la cymodocea, una espècia de planta marina, acumulada pel temporal a la primera línia de platja. També es retiraran les espècies invasores que actualment habiten a la platja, i se substituiran per espècies autòctones.
Els alumnes del PTT d’Auxiliar en Vivers i Jardins d’Altafulla han començat a treballar aquest dijous 30 de gener al matí en la renaturalització de la zona del Fortí de la platja. El temporal i les fortes pluges de les darreres setmanes han acumulat una gran quantitat de cymodocea i la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla ha aprofitat per reprendre la intervenció que es va iniciar el passat més de novembre amb la jornada mediambiental ‘Viu la platja!’.
La cymodocea actuarà com a mur de contenció natural
La coalcaldessa i regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Altafulla, Alba Muntadas, ha explicat que aquesta nova acció no solament tracta de continuar les que ja s'havien practicat anteriorment, sinó d'implantar un nou model de gestió de les platges més eficient. Pel que fa a una de les accions destacades, la d'avançar la cymodocea a primera línia de mar, Muntades ha explicat que «la voluntat és que actuï com a barrera de protecció en futurs temporals, i ajudi a fixar la sorra en aquest tram».
El consistori ha encarregat l'elaboració del nou model de gestió sostenible a la consultoria ambiental Qu4tre, liderada per Xisco Roig, expert reconegut en tractament del litoral i medi ambient, i que compta amb la supervisió de l’Associació Mediambiental La Sínia a través de l'alumnat que forma al PTT de l'àrea forestal, que hi col·labora setmanalment amb petites accions de manteniment del medi natural.
El coordinador de l’entitat mediambiental, Hèctor Hernàndez, ha explicat que els esforços se centraran aquest any en «consolidar aquest cordó dunar» del tram nord de la platja, a través del procés de trasllat de la cymodocea, que es preveu que s'allargui fins a la setmana vinent. La substitució de les espècies invasores, els dits de bruixa i les atzavares, per espècies autòctones, començarà a mitjans de febrer. Hernàndez ha declarat també que l'objectiu és que el cordó dunar funcioni com reservori de sorra, com ja ho estan fent les dunes de la zona del Vinyet.
Un procés que compta amb la participació ciutadana
L'Ajuntament d'Altafulla preveu que la intervenció s'allargui fins a finals d'aquest 2020, i per això ha demanat «la màxima vinculació de la societat perquè participi activament en la conservació i millora del seu entorn natural».
En aquest sentit, Alba Muntadas també ha manifestat la intenció de «conscienciar la ciutadania d’aquest canvi de mentalitat en la gestió de les platges». En aquest sentit, ha demanat «no veure la cymodocea com a brutícia, sinó com un sistema de manteniment i autoregulació natural». També s’ha mostrat contrària a les reposicions artificials sistemàtiques, que «no són ni necessàries ni bones pel dinamisme de la platja».
La diagnosi de la platja d’Altafulla finalitzarà entre els mesos de febrer i març, i clourà amb una presentació pública amb les conclusions i les solucions a aplicar en funció de les prioritats.