Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Activitat de la verema a Nulles.

Els alumnes de l’escola de Nulles es converteixen en petits veremadors per un dia

L’activitat s’emmarca en un projecte per conèixer el món de la verema. Ara, un cop obtingut el most, hauran de ‘comercialitzar-lo’

Activitat de la verema a Nulles.
Els alumnes han trepitjat el raïm al pati de l'escola. | Júlia Giribets

 

«Això ‘mola’ molt!», és una de les frases que més s’han sentit aquest matí de dijous a l’escola Sant Sebastià de Nulles, a l’Alt Camp.  Els alumnes d’aquest centre educatiu han fet de veremadors per un dia tot experimentant com s’obté el most; collint el raïm i trepitjant-lo prèviament.

A primera hora, han anat a collir el raïm, en una vinya que han estat cuidant durant tot el curs passat. «Ens la va cedir una família de l’escola i, amb l’assessorament de la Cooperativa de Nulles, hem après com treballar-la», ha explicat el director de l’Escola Sant Sebastià, Enric Casasayas.

A mig matí ha arribat el moment que molts esperaven: gaudir de l’experiència d’aixafar el raïm amb els peus. «Està llefiscós!», deia un petitó just acabar la feina, entre rialles.

Alumnes de Nulles trepitjant raïm.
Els alumnes han viscut l'experiència de trepitjar el raïm. | Júlia Giribets

Alguns han repetit i han volgut posar els peus al cubell més d’un cop, amb l’ajuda dels mestres del centre que els anaven explicant què estaven fent en cada moment.

Després de trepitjar el raïm: el most

El resultat s’ha pogut veure ràpidament. Després d’unes quantes trepitjades, la imatge del raïm ‘sec’ s’ha transformat en líquid, que han vessat en una petita premsadora i han obtingut el primer most, entre cares de sorpresa i alegria.

Aquesta activitat no és cosa d’un dia, sinó que forma part d’un projecte de dos anys de durada, encapçalat pels alumnes de cicle mitjà i superior. És cert que avui ha estat el gran dia on tota l’escola ha pogut gaudir de l’experiència de fer de veremadors, però el  projecte és molt més complet i té finalitats educatives transversals, ja que abraça diverses matèries.

Most obtingut a l'escola de Nulles.
Un cop trepitjat el raïm, han obtingut el most. | Júlia Giribets

«Treballem aspectes del medi natural, també les matemàtiques, ja que hem de calcular quant costarà cada ampolla de most i els seus beneficis. També treballem l’àmbit artístic, perquè hem de dissenyar les etiquetes i l’àmbit lingüístic», ha dit el director.

Precisament, ara comença la segona fase del projecte, que constarà d’embotellar el most, etiquetar-lo i comercialitzar-lo  «en l’entorn de les famílies dels alumnes», ha aclarit el director.

Potenciar la connexió amb el medi i conèixer l'entorn

Aquesta activitat ha fet que, a part dels mestres, també s’atansessin fins al pati de l’escola la regidora d’educació de l’Ajuntament de Nulles, Laura Oliva, que ha celebrat com s’ha desenvolupat la jornada i ha destacat la importància del projecte perquè «fa que els nens participin amb el poble i és molt enriquidor».

La presidenta de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA), Mònica Pallarès, també ha estat present i, en nom de les famílies, ha mostrat la satisfacció perquè es facin activitats com aquesta a l’escola. «És important que els nens i nenes coneguin el nostre entorn i ells estan encantats», ha dit.

Escola Nulles, activitat veremadors.
Els alumnes de l'escola han trepitjat el raïm per obtenir el most. | Júlia Giribets

L’experiència viscuda aquest matí ha estat més que positiva: els alumnes han pogut viure la verema des de dins, ja que alguns d’ells no ho havien vist mai, i «hem pogut potenciar la connexió amb el medi, que a les escoles rurals és bàsica», ha conclòs el director de l’escola.