Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els alumnes de l'Institut Cal·lípolis de Tarragona, que van participar en la primera edició del projecte, el 2019, al laboratori de la URV

Alumnes de secundària de Tarragona i Cambrils analitzaran la qualitat de l'aire dels seus instituts

Un projecte de la URV vol familiaritzar els joves amb la recerca científica | La iniciativa s'estendrà a tres centres diferents

L'anàlisi científica la qualitat de l'aire de tres instituts del Camp de Tarragona com a projecte per a alumnes de secundària. Aquesta és la proposta del personal investigador de la Facultat de Química de la URV, que d'aquesta manera aspira a familiaritzar els joves amb l'àmbit del coneixement de la  recerca científica i de la química analítica de forma pràctica. La iniciativa es basa en una sèrie d'estudis contrastats que relacionen la qualitat de l'aire dels centres educatius amb el rendiment i la concentració  de l'alumnat.

L'axioma de l'activitat és que seran els alumnes  de secundària els encarregats de dur a terme tota la investigació, des de la presa inicial de les mostres  fins a la difusió final dels resultats obtinguts. En tot moment comptaran amb la conducció dels investigadors  professionals de la URV, qui els faran de pont entre l'aprenentatge i la inquietud per la ciència. El projecte s'aplicarà a l'IES Tarragona i el Col·legi Sant Pau Apòstol de la capital, i a l'IES Berenguer IV de Cambrils.

L'activitat conduïda per la URV vol apropar el món de la recerca científica a l'alumnat de secundària de Tarragona

L'any 2019 ja es va realitzar una activitat pionera  semblant, i que va contribuir a anàlisis científiques d'interès a través de diverses recerques, i es va arribar a la conclusió que hi havia presència de compostos relacionats amb els productes de neteja, si bé en concentracions normals. «Serà interessant poder comparar  aquests resultats d’abans de la pandèmia amb els que obtindrem ara que amb el coronavirus  s’utilitzen molts més productes de neteja i desinfecció, i veure si ha pujat molt la concentració  d’aquestes substàncies en l’aire», valora Anna Borrull, investigadora de Bioquímica a la URV i una de les principals guies acadèmiques del projecte.