Els alumnes de secundària catalans podran aprendre àrab o xinès

Ensenyament prepara un nou model plurilingüe i intercultural que permetrà impartir qualsevol matèria en idiomes estrangers

Els alumnes de secundària podran estudiar xinès o àrab, entre altres llengües
Els alumnes de secundària podran estudiar xinès o àrab, entre altres llengües  | CatalunyaDiari.cat

El departament d’Ensenyament vol actualitzar el model lingüístic a les escoles catalanes i ho vol fer amb importants novetats. Després de 30 anys d’èxit d’immersió lingüística, el Govern vol que el model lingüístic aposti encara més pel plurilingüisme i la interculturalitat. És per això que volen introduir llengües com l’àrab, el romanès o el xinès com a assignatures optatives a secundària.  

La idea d’Ensenyament és mantenir el català com a llengua habitual a l’escola però també que s’aprofundeixi en el coneixement d’altres idiomes, alguns d'ells, els nadius de molts dels nous alumnes. L’objectiu és que els alumnes d’ESO dominin el català, el castellà, una llengua estrangera com a mínim en un nivell B1 i una segona en un nivell A2.

Un model en funció de les necessitats de cada alumne

Els responsables del departament han indicat que el que volen és que cada centre pugui treballar sense quotes fixes ni imposicions curriculars en matèria de llengües. Es vol aconseguir que tinguin un model lingüístic basat en les necessitats de cada alumne. Faran extensiu a tots els centresel model escolar d'aprenentatge integrat de continguts i llengua estrangera (AICLE).

Per això, el director general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Josep Vallcorba, ha afirmat que caldrà formar el professorat perquè tingui «prou professionalitat, autonomia i responsabilitat». Els professors podran incorporar lliurement altres llengües en les seves matèries. Tot i això, encara no es plantegen exigir el nivell B2 als professors però si impulsar un programa d’intercanvis i estades a l’estranger que millori els seus coneixements.

L'escola Llibertat de Badalona va ser pionera en aquest model

L’escola Llibertat de Badalona fa 13 anys que va implantar l’AICLE en les seves classes. Tot i que en els primers anys estava destinat a alumnes castellanoparlants, amb el pas dels anys s’han anat adaptant a la nova realitat del centre. La seva directora, Muntsa Roca explicava com ara els seus alumnes provenen d'altres països: «Tenim diversos països d'origen, escolars àrabs, sud-americans, de Pakistan, xinesos».  

En aquest centre educatiu imparteixen diferents continguts en tres idiomes diferents.  Segons Roca, elaboren una sèrie d'«estratègies, recursos i metodologies per poder treballar les tres llengües i activitats en què l'alumne sigui més partícip del seu aprenentatge i el mestre pugui fer una intervenció més directa i personalitzada».  


Comentaris

envia el comentari