Logo d'Amazon

Amazon obre una farmàcia en línia per vendre medicaments amb recepta

Ho ha fet oficial aquest dimarts

Amazon, el gegant del comerç electrònic, ha anunciat el llançament d'Amazon Pharmacy, el seu servei de venda i entrega a domicili de medicaments amb recepta, segons ha anunciat la multinacional. La nova botiga només està disponible, de moment, als Estats Units. A través d'Amazon Pharmacy, els clients podran completar la compra dels medicaments receptats i gestionar els seus perfils, incorporant informació de l'assegurança, administrar les receptes i escollir els mètodes de pagaments.

D'altra banda, els usuaris de 'Prime' d'Amazon tindran accés sense límit per fer enviament gratis en dos dies de les comandes realitzades a Amazon Pharmacy. A més, també podran obtenir descomptes en el preu de les seves medicines a través de la plataforma en realitzar les seves compres al marge de l'assegurança, un fet que pot comportar un estalvi de fins a un 80% en medicaments genèrics i del 40% en medicines de marca.

El llançament d'Amazon Pharmazy es produeix dos anys després que la companyia fundada per Jeff Bezos comprés PillPack, una de les farmàcies en línia més gran dels Estats Units. «Qualsevol persona que necessiti una recepta pot comprendre les seves opcions, fer una comanda al preu més baix disponible i rebre el seu medicament ràpidament», va destacar TJ Parker, vicepresident d'Amazon Pharmacy.

«Entenem la importància de l'accés a medicaments assequibles i creiem que els membres de 'Prime' trobaran un gran valor amb el nou estalvi en medicaments receptats d'Amazon Prime», indica Jamil Ghani, vicepresident d'Amazon Prime.

 

Les farmàcies catalanes començaran a vendre tests de diagnòstic i detecció de Covid-19

De moment el servei només està operatiu als Estats Units i caldrà veure si en algun moment s'acaba implantant a Europa. En tot cas, a Catalunya les farmàcies també han pres protagonisme aquests darrers dies. Pròximament, començaran a vendre tests de diagnòstic i detecció de Covid-19 amb recepta mèdica. Així mateix, aquest dilluns es va conèixer que el Govern està estudiant amb el sector de les farmàcies que aquests establiments puguin també fer tests d'antígens.

Segons el vocal d'anàlisi del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Xavier Tehedor, en declaracions a 'Rac1', aquests tests «tenen l’aval de l’Agència Europea de Medicaments, i que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) hi donarà la llum verda d’aquí a pocs dies. El canal de distribució serà l’oficina de farmàcia, sota prescripció mèdica». Tal com ha indicat es dispensaran dos models de tests: un de Prima Pharma, distribuït per la firma valenciana Elix Pharma, i un altre d’una empresa suïssa, Biosynex.

Els tests serològics es dispensaran a les farmàcies sota recepta mèdica i tindran un preu que oscil·larà entre els 10 i 20 euros. En aquest sentit, el Col·legi de Farmacèutics ha assenyalat que n'arribaran unes 500.000 unitats. Tejedor ha manifestat que «entenc que les persones que en puguin adquirir per dispensació farmacèutica hauran de reunir una sèrie de criteris, com que hi hagi una clara sospita que hagin passat la malaltia o que hagin estat en contacte amb un risc important. En alguns casos, no hi ha simptomatologia, però poden haver passat la malaltia i que així ho indiquin les proves serològiques».

El test es presenta en forma de kit per fer l'anàlisi a casa, com un test d'embaràs. El pacient ha de fer servir una mostra de sang, que es pren amb una petita punció al dit, que es recull i se situa en un punt indicat del dispositiu. A partir d'aquí, la mostra de sang reacciona i en 15 o 20 minuts s'obtindrà el resultat, que es representarà en dues ratlles: la primera indica si el test s'ha fet bé i la segona detecta la presència d'anticossos —tant de resposta ràpida com de resposta tardana.

Si el test dona resultat positiu vol dir que s'ha passat o s'està passant la malaltia, motiu pel qual el pacient ha de contactar amb el seu CAP per saber com procedir. En aquest sentit, el directiu del Col·legi de Farmacèutics, Xavier Tejedor, ha recordat que «com que el test només permet discriminar una línia on hi pot haver presència d’anticossos d’un tipus o un altre, no podem saber exactament si és una infecció activa o una infecció passada».