L'única mesquita de Reus, As-Sunnah, situada al polígon Granja-Vila de la ciutat, duplicarà l'espai actual per ampliar el ventall d'activitats. Més enllà del culte, que es mantindrà a la sala actual de la mesquita pròpiament dita, serà el vessant social el que comptarà amb més i millors instal·lacions per desenvolupar-se. Set sales per a diferents usos permetran mantenir i ampliar l'oferta de cursos de llengua i d'altres activitats socials entre finals de setembre i principis d'octubre.
El portaveu de l'Associació Cultural dels Musulmans de Reus i Comarca, Mohamed Said Badaoui, ens mostra les noves instal·lacions, tot i que no volen desvelar-les fins que les inaugurin, previsiblement a finals del mes de setembre. Les obres encaren el tram final, «pràcticament han acabat, al mes d'agost és complicat fer res, però entre la primera i la segona setmana de setembre ho haurem acabat totalment», explica.
La inauguració, a finals de setembre
Les activitats que tenen previst fer a la nova nau —queda totalment connectada amb les instal·lacions actuals— haurien de començar de seguida. «El poc que queda no ens impedeix presentar la llicència d'activitat, i la presentarem quan comenci el mes de setembre, per tenir marge per inaugurar a finals de mes; sempre que no hi hagi cap requeriment per part de l'Ajuntament», puntualitza.
En aquest sentit, «creiem que els enginyers i els arquitectes que porten el projecte fan bé la seva feina, però no saps mai què et pot requerir l'administració». Si no hi ha imprevistos, calculen poder engegar les activitats un mes després de presentar la sol·licitud. «Hi farem les activitats que ja fèiem a la mesquita, com les classes d'àrab per als nens els caps de setmana, l'any passat vam tenir 250 nens».
Més oferta d'activitats a les noves instal·lacions
A més, però, volen ampliar l'oferta de cursos; «també volem començar noves activitats, tenim demanda de gent gran que vol fer classes de castellà i de català, el lloc no era idoni i no podíem començar, però a les nostres instal·lacions sí; a més també volem veure la demanda del col·lectiu per decidir quins serveis podem oferir».
Entre les idees que tenen sobre la taula hi ha des de «repassos per als alumnes de secundària, les classes de català i castellà per la gent gran, classes d'àrab per a la gent gran i, si és possible, per a la gent autòctona...». Tot plegat anirà en funció del que els usuaris de la mesquita demanin, però l'objectiu final és ampliar l'ús social del centre. «Els caps de setmana, només amb els nens, n'hem arribat a tenir 280; el que volem ara és disposar d'activitat durant tota la setmana».
Punt de distribució d'aliments
A més dels serveis directament destinats al col·lectiu musulmà i a aquells que no ho siguin i també s'hi interessin, As-Sunnah s'incorporarà a la xarxa d'aprofitament d'aliments. Com un actor més d'aquest programa, amb el Banc dels Aliments com a protagonista principal, l'ampliació de les instal·lacions han permès habilitar «un magatzem que ens permetrà ser un punt de distribució».
Entre les dues plantes de la nova nau hi haurà una sala d'actes amb aforament per a unes 200 persones, una oficina, cinc sales multifuncionals per als cursos i tallers i la sala del te. Suposa una de les activitats socials que, actualment, els seus participants desenvolupen a l'espai que queda entre la paret de la mesquita i el mur exterior del recinte. «Avui en dia es pren a la terrassa, a fora, però quan fa mal temps no es podia, i ara tindran un espai».