Un total de 8 cellers modernistes de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre s’han endinsat en un projecte comú per tal de fer valdre el seu potencial arquitectònic i atraure així més visitants. Per materialitzar aquest anhel, posen a disposició dels visitants un total de 63 experiències turístiques diferents que es poden viure en cadascun d’aquests monumentals cellers.
El projecte, que porta el títol de ‘Projecte de creació i millora d'oferta enoturística a l'entorn dels Cellers Modernistes de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre’ està coordinat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i s’ha presentat aquest dimarts al migdia al celler de Vila-rodona.
En formen part els cellers de Gandesa, Pinell de Brai, Falset, Marçà, Cornudella de Montsant, Nulles, Vila-rodona, Barberà de la Conca i Sarral, tots ells obra de l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, excepte el de Sarral que és de Pere Domènech i Roura. Precisament, l’acte de presentació ha comptat amb la presència del nét de Martinell, Cèsar Ramírez Martinell, també arquitecte.
L’acte també ha comptat amb representants dels consells comarcals i els ajuntaments on s'ubiquen els cellers modernistes. A més, també hi han participat els mateixos gestors dels cellers modernistes i de les empreses relacionades amb l'oferta turística al voltant d'aquests cellers.
La presentació s’ha dut a terme a l’interior del Celler Cooperatiu de Vila-rodona. L’alcalde del municipi, Ramon M. Bricollé, ha expressat l’orgull de poder acollir la posada en marxa del projecte.
Per la seva banda, el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Martí Carnicer, ha explicat que «és important oferir atractius com l’enoturisme amb l’element diferenciador dels cellers modernistes». En aquest sentit, ha posat de manifest que s’ha fet un pas endavant, ja que «els cellers modernistes eren un recurs cultural que es podia convertir també en un recurs turístic».
«Es pot trobar un rendiment fabulós a aquest patrimoni»
Aprofitant la presència del nét de Cèsar Ramírez Martinell, que ha reclamat la necessitat de potenciar aquest patrimoni. «Quan viatjo veig que els estrangers treuen suc a tot, i nosaltres no sabem treure suc al patrimoni». L’arquitecte ha afegit que «amb poc esforç i una bona campanya de màrqueting es pot trobar un rendiment fabulós a aquest patrimoni, perquè té un potencial enorme pel turisme, jo com a empresari hi invertiria de seguida si això estigués organitzat».
És un projecte que engloba fins a quatre comarques i 6 D.O. Durant els darrers mesos s’ha estat copsat la realitat d’aquests cellers i analitzant les propostes turístiques que oferien fins ara; un total de 29. Amb aquesta diagnosi s’han dissenyat nous productes enoturístics i s’han millorat els existents, tot generant un relat propi per a cada celler.
El resultat ha estat l’augment d’oferta per als visitants i una especialització per a diversos públics. Així doncs, s’han aconseguit crear fins a 63 propostes, diversificant molt més el ventall d’activitats. Moltes d’aquestes experiències estan pensades per al públic familiar, les parelles o pels amants del vi, els denominats ‘winelovers’, combinant-ho també amb activitats de caràcter gastronòmic.
Per aglutinar el projecte en una sola marca, s’ha creat un logotip i es proposa una pàgina web per donar visibilitat a la nova oferta, des d’on consultar i reservar les noves experiències.
Aquest, és un projecte obert. Per tant, no es descarta que, properament, es vagin incorporant nous productes per posar en valor un patrimoni tan important com el dels cellers modernistes.
El Patronat de Turisme de la Diputació també preveu fer una campanya de promoció d'aquestes experiències enoturístiques a la tardor, adreçada al mercat català i de proximitat.