Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Maria Cervera (AMI), Elisenda Paluzie (ANC) i Marcel Mauri (Òmnium Cultural) a l'escenari de l'acte central de la Diada a Barcelona

L'ANC i Òmnium insten JxCat i ERC a fer una proposta independentista conjunta

Els col·lectius han celebrat l'acte central de l'ANC a Barcelona a la plaça Letamendi aquesta tarda

Josep Maria Cervera (AMI), Elisenda Paluzie (ANC) i Marcel Mauri (Òmnium Cultural) a l'escenari de l'acte central de la Diada a Barcelona
L'ANC i Òmnium han advertit al Govern que la paciència de la gent té límits | ACN

L'ANC i Òmnium Cultural han coincidit aquest divendres en avisar JxCat i ERC que si no fan una proposta conjunta «la paciència de la gent no durarà per sempre». La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie ha assegurat que està «farta de divisions i tàctica», mentre que el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel, Mauri, ha avisat que «la ciutadania es posarà al capdavant. Prou de baralles i debats estèrils, la repressió de l'Estat busca la divisió i desunió», ha assegurat. Paluzie i Mauri han tancat, juntament al president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, l'acte central de l'ANC a Barcelona aquest Onze de Setembre a la plaça Letamendi.

Crítica al capitalisme i a la centralització de competències

L'esquerra independentista ha reivindicat aquesta Diada que la pandèmia ha demostrat que «hi ha una altra manera de viure» alternativa al capitalisme i que l'estat espanyol ha aprofitat el moment per recentralitzar competències. També ha criticat que la Generalitat no hagi revertit les retallades i privatitzacions i que no s'hagi atrevit a fer el pas de desafiar l'estat. En el marc d'un Onze de Setembre diferent, l'esquerra independentista ha celebrat el seu acte polític, amb distàncies de seguretat, al passeig Lluís Companys, on s'han concentrat uns pocs centenars de persones.

El manifest, titulat 'Als Països Catalans hi ha una altra manera de viure', s'assegura que la pandèmia de la covid-19 ha evidenciat que «el capitalisme arrasa les vides» dels treballadors amb retallades, privatitzacions, retrocés de drets laborals i «inacció davant la violència masclista i l'emergència ecològica». En aquest sentit, critica el govern espanyol per no defensar prou les classes populars davant el capital i per reforçar un «estat i un règim que estan en crisi» a través de la recentralització de les competències autonòmiques. A més, hi afegeixen la «falsedat de la transició», amb un «rei posat a dit per Franco que marxa impunement després de robar milions a la població».

El comunicat critica el Govern de la Generalitat per «preferir mantenir-se en el joc electoralista» i no «plantejar tirar endavant propostes de ruptura amb l'estat». També ha criticat que no s'hagin revertit algunes retallades i privatitzacions a la sanitat pública i a les residències de gent gran. «Comencem un nou curs en el qual no hi ha res previst», lamenta l'esquerra independentista.

Per a la CUP, la COS, Arran, Endavant, l'SEPC i Alerta Solidària, la resposta del govern espanyol i el català a la pandèmia ha estat «la repressió, la militarització i l'estat policial». L'estat, diuen, ha aprofundit el control social i ha «posat el focus» en la responsabilitat individual, en comptes de «parlar d'internalitzar la sanitat privada» o la nacionalització dels sectors imprescindibles per afrontar la pandèmia.

Lluc Gayà, portaveu nacional d'Endavant, ha dit que la crisi sanitària demostra que hi ha «una altra manera de viure» i que la independència és necessària «per posar l'economia a favor de les classes populars». En aquest sentit, ha dit que «s'ha demostrat que la via només institucional i de la llei a la llei no funcionen», i per això cal un independentisme revolucionari. Així, ha criticat la detenció de quatre militants a Lleida per part de la Guàrdia Civil i un a Barcelona per part dels Mossos. «No tolerarem que es persegueixi l'independentisme revolucionari, i menys encara quan el Govern es vanagloria de defensar els drets de Catalunya i reprimeix els que els defensen als carrers», ha conclòs.

La diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha criticat «l'ofensiva repressiva» i les «detencions il·legals» per part de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. Sirvent també ha assegurat que la independència dels Països Catalans «no vindrà de la mà de les institucions» i que l'esquerra independentista ha demostrat que «hi ha una altra manera de viure i entendre les coses», més en temps de pandèmia.

Sirvent i Gayà han fet les declaracions abans del tradicional acte polític de l'esquerra independentista, que normalment era la finalització de la manifestació pel centre de Barcelona i els últims anys s'havia fet davant del Mercat del Born. Aquest any no s'ha fet manifestació i la concentració i l'acte s'han fet al passeig Lluís Companys, on normalment Òmnium Cultural celebrava la Festa de la Llibertat. L'acte, com sempre, ha comptat amb diverses actuacions musicals i diversos discursos polítics i ha acabat amb el cant dels Segadors i la Internacional. L'esquerra independentista també ha fet actes similars a Girona, Lleida i Reus.