IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 El govern espanyol demana al Congrés prolongar l'estat d'alarma durant sis mesos

Els ancians amb coronavirus poden presentar símptomes «atípics»

Entre aquests hi pot haver febrícula, anorèxia, trastorns gastrointestinals i problemes en l'estat funcional o cognitiu

Imatge d'un ancià amb una pilota a la mà
Els ancians poden tenir conseqüències més greus si es contagien per coronavirus | Catalunya Diari

Segons ha advertit la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (Semergen) a través d'una videoconferència, els ancians que siguin contagiats de Covid-19 poden presentar símptomes diferents dels que presenta la resta de població. La primera manifestació del virus, doncs, es podria detectar a través de quadres de malestar general.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

En aquest sector de la població, en especial en aquells més fràgils i dependents, no acostuma a manifestar-se la febre, tos seca o dolors musculars, sinó que solen patir febrícula, decaigudes, anorèxia, trastorns gastrointestinals i empitjorament del seu estat funcional o cognitiu. El geriatre Juan Carlos Durán explicava que «els metges que atenem a aquests pacients hem d'estar especialment alerta davant aquests mínims canvis, per poder efectuar un diagnòstic precoç».

«El pacient d'avançada edat tindrà una major susceptibilitat a la malaltia que el més jove [...] a més, solen presentar un major nombre de malalties cròniques, cosa que condicionarà un pitjor pronòstic en el cas de presentar infecció per coronavirus», advertia el coordinador de Semergen, Jesús Santianes

Problemes a les residències d'ancians

Les residències d'ancians és on es presenten els nombres més alts de contagis i morts per coronavirus, i a Espanya, ja s'hi han registrat més de 15.000 morts. «En aquests recintes conviuen en un mateix espai un nombre important d'ancians, compartint zones comunes: ascensors, baranes, material de gimnàs...», ha recalcat Juan Carlos Durán. 

Durán adverteix que els residents d'aquests centres han de ser atesos per professionals, i que les residències han de tenir disponibilitat de protocols d'actuació, coordinació, mesures d'aïllament i també plans de contingència per saber com actuar si es contagien diversos ancians alhora. «És molt important protocol·litzar l'actuació a les residències i actuar de forma coordinada (amb els professionals de l'Equip d'Atenció Primària i de l'Hospital), per saber com actuar en cada cas», afegia. 

El geriatre manifesta també la necessitat de fer diagnòstics ràpids per poder fer un aïllament precoç en els casos contagiats pel virus, i la disponibilitat d'equips de protecció individual per als professionals. 

Valoració geriàtrica integral

Per tal que tots els pacients tinguin unes cures proporcionals, Durán considera necessària una valoració geriàtrica integral a través de la qual es coneix la situació funcional de cada pacient, la seva capacitat cognitiva i afectiva, la seva situació social personal i les malalties que pugui tenir. 

El doctor Javier Benítez ha aprofitat la videoconferència per donar consells a les persones d'avançada edat per tal que no perdin la seva activitat física i segueixin una alimentació saludable. «La situació funcional és molt important per la salut, i en el procés d'emmalaltir, recomanem als nostres pacients la pràctica d'exercici per aconseguir mantenir o, almenys, limitar la pèrdua de la situació funcional prèvia», concloïa. 


Comentaris

envia el comentari