Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari

No se'n refien: dràstica decisió d'Andalusia amb la vacuna d'AstraZeneca

La comunitat ha immobilitzat un lot de 1.200 vacunes d'AstraZeneca d'un lot vinculat amb els casos de trombosis

Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari
Andalusia ha immobilitzat un lot de 1.200 vacunes d'AstraZeneca d'un lot vinculat amb els casos de trombosis | Europa Press

La Junta d'Andalusia ha immobilitzat un lot de 1.200 vacunes d'AstraZeneca ja que estaria vinculat a la partida que es relaciona amb els casos de trombosis en alguns països europeus. Així ho ha explicat el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, durant una trobada informativa. 

Les vacunes es quedaran «en 'stand by'»

El conseller ha dit que s'ha donat l'ordre d'immobilitzar els vaccins seguint un «principi de precaució» i tot i que l'Agència Europea del Medicament havia comunicat «que no hi havia problema ni relació directa entre aquest lot i l'augment de trastorns de coagulació». 

Aquestes vacunes es quedaran «en 'stand by'» fins que es conegui la resolució de l'Agència Europea del Medicament al respecte.

Argimon veu «incongruent» no aturar la vacunació amb AstraZeneca i sí ajornar el debat sobre ampliar-la als 65 anys

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat que hi ha una «petita incongruència» en no aturar la vacunació amb AstraZeneca però sí posposar el debat sobre si s'ha d'ampliar fins als 65 anys. Argimon ha assegurat que «hi ha una mica de contradicció» entre la decisió de l'Agència Espanyola del Medicament de dir que es continuï amb la vacunació després que alguns països l'hagin aturat per casos de trombosis i la del govern d'ajornar el debat. El secretari ha afirmat que s'han de «separar» els dos debats i ha explicat que Catalunya continuarà administrant aquest vaccí com ha dit l'Agència Espanyola del Medicament.

El debat ha sorgit després que cinc països europeus hagin aturat l'ús de la vacuna d'Oxford per una trentena de casos de trombosi que l'Agència Europea del Medicament (EMA) ja està estudiant. Argimon ha explicat que es fa «ben fet» de posar l'ull en què ha pogut passar però ha afirmat que els primers indicis de que disposa l'EMA apuntarien «més a una coincidència en el temps» que no pas a una relació de causa i efecte. Tot i això, ha afirmat que s'ha de mirar «amb molta cura».

El secretari ha dit però que aquest debat s'ha de separar del de l'edat a qui es pot administrar la vacuna i, en tot cas, ha afirmat que el primer que s'ha d'analitzar és la seguretat. «Si la vacuna no és segura no et dedicaràs a posar-la ni als de 40 ni als de 65», ha afirmat. 

Per això, ha considerat que aplicar prudència voldria dir plantejar-se si vacunar o no amb AstraZeneca i ha insistit que continuar fent-ho i posposar el debat de l'edat «és incongruència». «Algú podria ser més cautelós però ells diuen OK i nosaltres diem OK», ha afegit.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]