Aquest dimarts a les set de la tarda l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, farà la crida a la festa més atípica de les últimes dècades: la Santa Tecla de la COVID-19. La farà des d'un emplaçament excepcional en consonància amb els temps excepcionals que estem vivint: les Muralles de Tarragona.
L'acte, forçosament restringit, comptarà amb testimonis històrics com el passeig Arqueològic. Abans de la tronada es durà a terme l'atorgament del reconeixement de Teclers i Tecleres d'Honor que enguany recaurà, entre altres, en castellers i castelleres dels Xiquets de Tarragona, dels Xiquets del Serrallo, membres dels Nanos Vells i, a títol pòstum, Òscar Atance, del Ball de Valencians, i Miquel Estellé, del Ball de Turcs i Cavallers.
La perpetuadora de les festes d'enguany serà l'escultora Àngels Cantos, una artista lligada amb el Seguici Popular i amb el món geganter. Per les seves mans han passat, en els darrers 25 anys, algunes de les figures més estimades pels tarragonins i les tarragonines, com ara el Lleó, els Gegants Vells, la Mulassa Petita o el Nano Capità. TarragonaDigital s'ha posat en contacte amb Àngels Cantos, successora de Jaume Sendra com a perpetuadora de les festes, per conèixer com ha rebut aquest reconeixement de la seva ciutat; cap a on anirà el seu discurs aquest dimarts i quina és la seva figura favorita del Seguici. 'Spoiler': la resposta els sorprendrà, o potser no!
«La mateixa estima que poso a una peça, la poso a les festes de Santa Tecla»
TarragonaDigital parla amb Cantos, que ens atén riallera i molt afable. La primera pregunta és obligada sempre que a algú li atorguen alguna mena de distinció: què significa? La resposta, no per poc original, és menys sincera. «És un gran honor...(Riu) La gent em comenta, pel carrer, què mira què fer-me perpetuadora precisament aquest any... Sempre responc el mateix: és un reconeixement molt important» explica l'escultora tarragonina.
I és que a Àngels Cantos li ha arribat una de les fites més destacades per a qualsevol tarragoní però li ha arribat en un any pandèmic. Cantos dubta sobre com es pot definir aquesta Santa Tecla però té molt clar que «és tot molt estrany». Veu la situació tan estranya que «no sé si les gaudirem gaire aquestes festes».
Abans del pont de la Diada, la perpetuadora d'enguany ja havia escrit la meitat del seu discurs. Li preguntem si ens ofereix un tastet i ens comenta que «us puc dir que miraré de posar en relleu tota l'estima que li tinc a la festa. És la mateixa estima que poso amb cada peça que treballo».
«Em resulta especial el Drac de Sant Roc, que és el primer que vaig fer»
En els darrers anys, Santa Tecla suposa treure Tarragona al carrer, a gaudir de la seva ciutat i d'unes festes que fan sentir orgullós a tots els tarragonins. No fa pas tant, el panorama era ben diferent i els tarragonins utilitzaven Santa Tecla per marxar de pont fora. Qui millor que la perpetuadora, qui té l'encàrrec de perpetuar les festes, per preguntar sobre el futur de les festes.
Àngels Cantos: «El Seguici petit ha fet molt de bé pel futur de Santa Tecla, ens ha ajudat a adoctrinar als nostres fills. Podem dir que els hem adoctrinat en Santa Tecla. És cert que la festa ha passat per millors i pitjors etapes però sé que sempre es recupera i estic convençuda que anirà encara a més».
Ens acomiadem de Cantos amb una pregunta tòpica però obligada quan parles amb les mans de qui cura el Seguici: quina és la vostra figura favorita? «Sempre em fan aquesta pregunta i el cert és que no en tinc cap. En tot cas, em resulta especial el Drac de Sant Roc, el primer que vaig fer». Visca Santa Tecla i visca Tarragona!