Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Nou anys de fira i una dècada de cervesa artesana amb gust torrenc

Visitem les instal·lacions on s'elabora la Cervesa Estraperlo, que aquest cap de setmana impulsa la novena Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra

Oriol Pijuan és l'elaborador d'Estraperlo, la cervesa artesana feta a Torredembarra.
Oriol Pijuan és l'elaborador d'Estraperlo, la cervesa artesana feta a Torredembarra. | Gerard Recasens

 

Falten poques hores perquè comenci la novena edició de la Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra i l'activitat al local on s'elabora la Cervesa Estraperlo és frenètica.  Aquest 2018 s'acompleixen deu anys que, a la Torre, es va endegar el projecte d'una cervesa artesana feta a la vila.  Oriol Pijuan i Roger Núñez van iniciar l'elaboració de Cervesa Estraperlo l'any 2008, tot i que des d'en fa cinc, Pijuan s'ha fet càrrec del projecte en solitari.

Aprofitant l'efemèride i la celebració de la fira aquest cap de setmana a la plaça del Castell, coorganitzada per Estraperlo i l'Ajuntament de Torredembarra, Pijuan ens obre les portes del petit taller d'on acaben sortint litres i litres d'Estraperlo. Després de molts anys al carrer Baix de Sant Pere, des de fa poc més d'un any i mig la producció s'ha traslladat al passeig de l'Estació. 

Desenes de caixes de gots per a la fira del cap de setmana omplen l'espai. «Aquests dies treballem perquè la Fira de la Cervesa surti bé», explica Pijuan.  La fira, però, no s'entendria sense el motor que hi ha darrere des de bon començament: Estraperlo, la cervesa artesana de Torredembarra.

Pijuan, durant les seves tasques d'elaboració de cervesa.
Pijuan, durant les seves tasques d'elaboració de cervesa. | Gerard Recasens

 

Deu anys d'Estraperlo, la cervesa artesana de Torredembarra

L'Estraperlo va començar com un joc. «Amb el Roger vam comprar un kit per a aficionats, de 25 litres, i ens vam anar animant», recorda. El nom del producte és un dels seus trets més característics: «Se'ns va acudir perquè la vam començar fent una mica d''estranquis'», recorda, rient, i assenyalant també les característiques orogràfiques del litoral torrenc, que permetien aquest estraperlo. 

  

Ara, deu anys després, l'Estraperlo té un nom en el món de la cervesa artesana, i ha estat reconeguda amb diversos premis a les fires de l'Arboç o de Jafre. «Però no deixa de ser un 'hobbie', jo em guanyo la vida fent la meva feina, que és fer de jardiner», recorda Oriol Pijuan, mentre mostra les instal·lacions on elabora la cervesa. Hi dedica moltes hores «i molts sacrificis», que ha de compaginar amb la família, però el resultat compensa.

El llúpol que es fa servir per a l'elaboració de la cervesa, dins del got oficial de la fira d'enguany.
El llúpol que es fa servir per a l'elaboració de la cervesa, dins del got oficial de la fira d'enguany. | Gerard Recasens

 

Una producció normal de més de 10.000 litres anuals

En els darrers dos anys, amb el canvi d'ubicació i la instal·lació definitiva de la maquinària, que encara ha de finalitzar, la producció s'ha reduït i és complicat trobar Estraperlo en ampolles. «De moment fem barrils, que és més pràctic», explica. En els propers mesos, quan acabi d'acondicionar el local de producció —de cara a la temporada de Setmana Santa i l'estiu de 2019—, tornarà a les xifres habituals de 10.000 o 12.000 litres anuals, aproximadament.

L'activitat habitual porta la Cervesa Estraperlo a estar present a les fires d'abast més proper. «De vegades també anem més lluny perquè hi ha cerveses artesanes que ens venen a Torredembarra i els tornem la visita», comenta.

Oriol Pijuan mesura la densitat de la cervesa durant la seva fermentació.
Oriol Pijuan mesura la densitat de la cervesa durant la seva fermentació. | Gerard Recasens

 

La Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra, una cita amb renom al món cerveser català

Ja fa vora una dècada, als inicis d'aquest innovador producte, «a Catalunya hi devia haver només dos o tres marques de cervesa feta artesanalment, vam ser dels primers», recorda Pijuan.  «Teníem ganes de promocionar la cervesa artesana i situar Torredembarra en aquest món», explica, rememorant el llunyà 2009, quan se'n va celebrar la primera edició.

Una de les primeres decisions, per desestacionalitzar els esdeveniments a la vila, va ser situar la Fira a l'octubre. «Amb el risc que això suposa, cada any estem patint pel temps!», diu Pijuan tot mirant el cel. Les previsions pel cap de setmana són, però, de bonança.

La Fira, en ser una de les primeres, ha suposat que algunes persones interessades per aquest món «hagin començat a produir la seva cervesa artesana gràcies a venir a la fira de la Torre». Ara, després de les nou edicions que s'acompliran enguany, Pijuan creu que «la fira de Torredembarra està molt consolidada dins del món cerveser català  i també pel que fa a la gent de la Torre».

Amb els anys, considera que els més fidels n'han après. «Hi ha gent que hem aconseguit que vagi resseguint fires de cervesa artesana i estem creant cultura d'aquest producte gastronòmic; així com la té, des de ja fa anys, el vi», comenta.

  

La màquina embotelladora de la cervesa Estraperlo.
La màquina embotelladora de la cervesa Estraperlo. | Gerard Recasens

 

La Fira de la Cervesa Artesana 2018 de Torredembarra, amb regust internacional

«La veritat és que les dotze places de què disposem no costen gaire d'omplir», reconeix el productor de l'Estraperlo, que com cada any serà a l'estand més proper a les escales d'accés a la plaça del Castell. Enguany, la Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra comptarà amb una visita internacional: una marca procedent de Sardenya estarà exposada a la plaça del Castell aquest cap de setmana.

«Traslladar els barrils, les ampolles, la màquina de fred i tota la infraestructura és molt complicat, però venen amb vaixell i tenim moltes ganes de rebre'ls a la Torre», explica Oriol Pijuan. «I enguany també s'estrenaran a la Torre una cervesa de Vila-seca i una altra de Vilafranca del Penedès!», apunta.

Pijuan explica també una qüestió d'allò més curiosa: la Conca del Gaià és especialment prolífica a l'hora de produir.  Santa Coloma de Queralt, Bràfim, Salomó, Montferri, la Nou de Gaià i la Móra, a més de Torredembarra, són seus de cerveses artesanes que s'ajuden i col·laboren entre elles. «El clima del món de la cervesa artesana és de molta col·laboració i l'ambient és molt agradable», opina Oriol Pijuan.

Aquest cap de setmana, doncs, Torredembarra reviurà, amb música i amb altres activitats paral·leles, una nova edició d'aquesta fira que l'Ajuntament de Torredembarra i la Cervesa Estraperlo coorganitzen any rere any. Divendres de 12.00 a 1.00 hores; dissabte de 9.00 a 1.00 hores i diumenge, d'11.00 a 15.00 hores, la plaça del Castell tornarà a ser un bullici de gent disposada a tastar allò que dotze artesans de la cervesa els serveixin.

Un paquet d'ampolles de cervesa Estraperlo.
Un paquet d'ampolles de cervesa Estraperlo. | Gerard Recasens

 

Amb aquesta màquina s'etiqueten les ampolles de la cervesa artesana de Torredembarra.
Amb aquesta màquina s'etiqueten les ampolles de la cervesa artesana de Torredembarra. | Gerard Recasens