Tarragona gaudirà entre el 17 i el 19 de desembre d''Anno Domini, una recreació històrica del primer Nadal de la història', gràcies a l'aliança de l'Associació Cultural Sant Fructuós, el Museu Bíblic Tarraconense i el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona. D'aquesta manera la ciutat recuperarà, en petit format, una iniciativa que es va poder veure l'any 2016 al Passeig Arqueològic.
Aquesta recreació proposarà als assistents acostar-se als orígens del Nadal amb rigorositat històrica a partir de les fonts històriques i del coneixement arqueològic, transcrivint escènicament el relat dels evangelis. L'escenari d''Anno Domini' serà el Museu Bíblic de Tarragona, que acollirà aquest pessebre vivent diferent i atractiu.
Les sessions, un total de 12 durant els tres dies, tindran una durada de 50 minuts i un aforament màxim de 50 persones per passi. Segons els organitzadors, 'Anno Domini' serà «un espectacle escènic i una lliçó d’història que transportarà els assistents a la Judea del segle I dC per visualitzar com va ser el naixement de Jesús de Natzaret, una de les figures més transcendents de la història de la Humanitat».
Una reconstrucció d'una casa hebrea del segle I
L’activitat, que oferirà passis en català i en castellà, començarà en una sala del Museu Bíblic, on els visitants coneixeran el context històric de la Judea del segle I dC a través d'un audiovisual. Tot seguit, els assistents coneixeran les llegendes tarragonines que hi ha al voltant del naixement de Crist i posteriorment es traslladaran al Jardí Bíblic.
Allà, l'Associació Cultural Sant Fructuós i el Museu Bíblic Tarraconense reproduiran el model d'una casa hebrea del segle I, amb vestuari d'època cedit per l'Associació Projecte Phoenix. En aquest espai, s'ubicarà el naixement de Jesús de Natzaret i es representaran diverses escenes relacionades amb el naixement de Crist.
Entre aquestes hi haurà les profecies de l’Antic Testament, l’Anunciació, l’Empadronament, l’Anunci als pastors, el Naixement i la Visitació dels Mags. Els quadres escènics es completaran amb àudios i explicacions. En cadascuna de les sessions es mobilitzarà un equip de més de 50 persones, que inclouen els personatges, la direcció artística i l'organització.
«Explicar el fet històric del Nadal»
El director del Museu Bíblic, Andreu Muñoz, ha explicat que 'Anno Domini' «s'allunya dels esquemes tradicionals d’un pessebre vivent i es presenta amb una ambientació històrica i arqueològica amb l’objectiu d’explicar el fet històric del Nadal i transportar al públic la importància cultural dels relats bíblics per comprendre la cultura occidental».
Per la seva banda, la presidenta de l'Associació Sant Fructuós, Imma Teixell, ha manifestat que tenen molta «il·lusió», alhora que ha definit 'Anno Domini' com «un instrument de caràcter pedagògic que permetrà aproximar-nos al relat bíblic a través d'una narració breu i un llenguatge clar».
Finalment, l'alcalde Tarragona i president del Patronat Municipal de Turisme, Pau Ricomà, ha assenyalat que el tret diferencial d''Anno Domini' és el «rigor històric». Així mateix ha destacat que «actes culturals d’aquest tipus ajuden a la potenciació i difusió del patrimoni de la ciutat».
Quatre passis diaris, tant en català com en castellà
Les representacions de la recreació 'Anno Domini' es faran divendres 17, dissabte 18 i diumenge 19 de desembre amb quatre passis diaris que tidran una durada aproximada de 50 minuts. A les 18 h i a les 20 h es faran en català, mentre que a les 19 h i a les 21 h seran en castellà.
L'aforament màxim en cada sessió serà de 50 persones i les entrades, que seran gratuïtes, es van posar a disposició del públic el passat 9 de desembre a través de la plataforma Eventbrite.