Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona omplint una ampolla d'aigua.

Avís dels meteoròlegs per un imminent episodi de calor a Catalunya: «És una anomalia»

S'espera que els registres durant la setmana se situïn entre 10 °C i 15 °C per sobre del que seria habitual

Els primers dies de primavera sempre són desconcertants. No sabem què hem de fer. Si tapar-nos o bé agafar roba d'estiu. El darrer avís de l'AEMET, però, deixa clar què haurem de fer al llarg dels propers dies: anar amb màniga curta. 

A mitjans d'aquesta setmana ens espera un repunt de les temperatures que obrirà la porta a una situació realment anòmala. Aquest repunt ens portarà «temperatures pròpies de juny» i «valors molt inusuals pel seu caràcter càlid per a l’època» a partir de dimarts, 28 de març, segons l'AEMET. 

Imatge de les temperatures de la setmana del 27 de març.
Les temperatures, en augment fins dijous. | Meteocat

I compte, perquè no serà anecdòtic, ja que s'espera que els registres durant el dia se situïn entre 10 °C i 15 °C per sobre de la mitjana en diversos punts de la geografia catalana. L'avís de l'AEMET se centra sobretot en la Catalunya interior i nord-occidental; i també amb les Terres de l'Ebre. 

Dimecres, dijous i divendres de denominador comú

Serà quan es farà més evident aquest augment de les temperatures. Serà, bàsicament, quan conviurem amb dies de ple estiu. De fet, a la costa i a l'interior de Catalunya es podria arribar a temperatures de fins a 30 °C a partir de dijous. 

Calor i poca pluja 

Vaja, la tònica d'aquest 2023. Tret d'algun plugim aïllat, la sequera ha estat la dinàmica habitual d'aquest any a Catalunya. De fet, la situació de sequera prolongada que viu Catalunya pot portar a un «escenari desconegut» en l'àmbit forestal. 

Així ho afirmen en un comunicat els experts forestals del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que alerten que la manca d'aigua en el sòl i la incapacitat de fer front a la demanda d'aigua de l'atmosfera pot portar, a la llarga, a la mortalitat i el decaïment de les zones forestals mediterrànies més vulnerables. 

Segons expliquen, la manca de precipitacions ha provocat que el sòl forestal estigui "molt buit" d'aigua i això posa en dubte el creixement primaveral dels arbres, ja que aquest requereix «grans quantitats d'aigua» per, entre d'altres, fer la fotosíntesi o mantenir la hidratació de les capçades.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!