YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

URGENT

🚨 Espanya suma 11.958 casos de Covid i 298 defuncions, amb una incidència de 142 punts

Els antibiòtics: definició, usos, reaccions adverses i resistència

A l'hora d'administrar-los, és fonamental cenyir-se als consells d'un professional de la salut

.
Tot allò que hauries de saber sobre els antibiòtics | Cedida

 

Algunes persones diuen que hi ha diversos grans descobriments que s'han fet durant la història que s'han produït de manera casual i, tot i que moltes vegades només són llegendes i mites, la manera en què va ser descoberta la penicil·lina —el primer antibiòtic de tots— no dista gaire d'aquesta afirmació. 

 

El seu descobridor, Alexander Fleming, era conegut per tenir descuits i, quan va tornar d'unes vacances, va trobar que els seus cultius de bacteris havien rebut l'atac d'un fong anomenat 'penicillium'. Va ser a partir d'aleshores que es va produir el desenvolupament dels antibiòtics. Tot seguit, parlarem de la definició dels antibiòtics, de les seves classes, els seus usos i les reaccions adverses que poden originar.

 

En què consisteixen els antibiòtics?

Un antibiòtic és una mena de medicament antibacterià que forma part del grup dels antimicrobians, cosa que indica que es fan servir en la prevenció i en el tractament de les infeccions de tipus bacterià. Aquests fàrmacs poden inhibir o eliminar el creixement a l'organisme dels bacteris.

 

El sistema immunitari dels cossos sans destrueix els bacteris abans que siguin capaços de multiplicar-se i provocar diferents símptomes. Els glòbuls blancs, per la seva banda, ataquen els bacteris perjudicials per al cos i lluiten contra les infeccions fins i tot quan aquests bacteris ja s'han posat a originar símptomes i perjudicis a l'organisme. 

 

Ara bé, en el cas d'infeccions fortes i d'una quantitat de bacteris que supera la capacitat del sistema immunològic, cal que aquest fàrmac s'administri per tal de proporcionar ajuda a les defenses del cos.

 

L'any 1928 es va produir el descobriment del primer antibiòtic de la història, gràcies al microbiòleg escocès Alexander Fleming. Avui en dia, els medicaments vinculats amb la penicil·lina —com ara l'ampicil·lina, l'amoxicil·lina o la benzilpenicil·lina— es fan servir sovint per tal de combatre moltes infeccions diferents.

 

 

Com es classifiquen els antibiòtics?

Tot i que hi ha un gran nombre de classes d'antibiòtics, una gran majoria es poden classificar dins d'un total de sis grups. Tot seguit, presentem les diferents classes d'antibiòtics que hi ha i els noms comercials que tenen:

 

 • Cefalosporines: s'utilitzen en els casos d'infeccions de més gravetat com ara per a la meningitis i habitualment es comercialitzen amb la denominació de cefalexina, tot i que en tenen moltes de variades.
 • Penicil·lines: es venen amb la denominació d'ampicil·lina o d'amoxicil·lina i es fan servir molt per al tractament d'algunes infeccions del tracte urinari o de la pell. 
 • Fluoroquinolones: trobem aquests antibiòtics de gran espectre amb el nom de levofloxacina i ciprofloxacina, i la seva administració serveix per al tractament d'infeccions ben diverses.
 • Aminoglucòsids: tant la gentamicina com la tobramicina es fan servir de manera molt habitual per tractar malalties greus com ara la septicèmia.
 • Macròlids: coneguts amb el nom de claritomicina i d'eritromicina, són eficients sobretot en els casos d'infeccions de tòrax i pulmó. 
 • Tetraciclines: a nivell comercial es venen amb la denominació de doxiciclina i el seu principal ús és per al tractament de les afeccions com ara la rosàcia moderada o greu i l'acne.

Quines utilitats tenen?

De manera general, l'administració dels antibiòtics es fa únicament per al tractament d'infeccions que els bacteris han provocat. Per tant, aquesta mena de medicaments no estan indicats per tractar infeccions de tipus víric i, per això, és molt important que la malaltia es pugui diagnosticar correctament. Com a exemple d'això tenim el fet que les infeccions de la part superior del tracte respiratori, com ara el refredat, s'originen a causa d'un virus i, per tant, els antibiòtics no estan indicats per a aquests casos.

 

Com hem explicat una mica més amunt, els antibiòtics de gran espectre es poden utilitzar per al tractament de moltes infeccions diferents, mentre que les altres classes d'aquests fàrmacs només resulten efectives per al tractament de classes de bacteris concrets. 

 

La resistència als antibiòtics, a més, és una altra raó que fa que se'n desaconselli absolutament l'administració sense la supervisió d'un metge. Tot i prendre antibiòtic, podria ser que no funcionés per tal d'acabar amb una infecció determinada, i això podria causar un agreujament dels símptomes.

 

L'ús incorrecte i els abusos a l'hora de prendre antibiòtics pot fer que els bacteris s'hi tornin resistents i que, per això, la seva eficàcia disminueixi considerablement.

 

A banda, cal assenyalar que hi ha determinats casos en què, de fet, l'administració dels antibiòtics pot fer-se per a la prevenció i no per al tractament de determinades infeccions, com en el cas de les cirurgies, en què sovint el pacient ha de prendre antibiòtics per tal de no contreure cap infecció. Aquest ús dels antibiòtics s'anomena profilàctic.

 

En què consisteix la resistència als antibiòtics?

Malgrat que qualsevol organització de salut desaconsella que els pacients s'automediquin a través d'antibiòtics, molta gent opta per automedicar-se amb aquests fàrmacs sense pensar que això provoca un augment significatiu del nombre d'infeccions de tipus bacterià que arriben a tornar-s'hi resistents.

 

En el cas de prendre més fàrmacs dels que caldria, i també quan els prenem com no tocaria, els bacteris causants de les infeccions poden acabar-se acostumant als seus efectes i desenvolupar una resistència. Això fa que els antibiòtics perdin els seus efectes i que no puguin eliminar les infeccions causades per bacteris.

 

El CEPCE o Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties afirma que la resistència als antibiòtics continua amenaçant de manera seriosa la salut pública del planeta. Només a la Unió Europea, es calcula que l'any 2012 es van produir un total de 25.000 morts per culpa d'infeccions causades per bacteris que s'havien tornat resistents als antibiòtics. 

 

 

Para evitar la resistencia de las bacterias a los antibióticos, estos solamente deben tomarse bajo estricta prescripción médica.
És important que només es prenguin antibiòtics si ens els ha receptat un metge | Cedida
 

Reaccions adverses

Com en el cas de qualsevol altre fàrmac, els antibiòtics també poden arribar a originar reaccions adverses que podem classificar entre efectes secundaris habituals i poc habituals.

 

Els efectes secundaris habituals

Tot i que no necessàriament ens han de preocupar aquestes reaccions adverses, en cas que empitjorin o que es mantinguin durant més temps del normal s'aconsella anar al metge per tal de fer ajustos en el dosatge dels antibiòtics o de reemplaçar-los per un altre medicament.

 

Les reaccions adverses que es poden produir de manera més freqüent quan es prenen antibiòtics són:

 

 • Malestar generalitzat

 • Diarrea

 • Infeccions de tipus fúngic a la vagina, el tracte digestiu o la boca

 

Els efectes secundaris poc habituals

Si es produeix alguna d'aquestes reaccions adverses poc freqüents dels antibiòtics, cal anar ràpidament al metge per tal que ens atenguin com cal. Els efectes secundaris menys habituals són:

 

 • Coagulació de la sang anormal

 • Formació de càlculs renals

 • Trastorns sanguinis

 • Sensibilitat pel que fa a la llum del sol

 • Colitis o inflamació intestinal

 • Sordesa

 

Precaucions a l'hora de prendre'n 

El pacient, abans de començar a prendre antibiòtics, ha d'informar el personal sanitari sobre qualsevol condició especial de salut, al·lèrgia o tractament natural o farmacològic que s'estigui duent a terme.

 

Igualment, en determinats casos els antibiòtics com la penicil·lina poden fer que es redueixi l'efectivitat dels anticonceptius de tipus oral i, per això, cal que en parlem amb el metge que ens ho ha receptat per tal que no es produeixin interaccions.

 

Mentre dura el tractament amb antibiòtics, a més, no és gens recomanable prendre begudes alcohòliques, perquè el fet de combinar totes dues substàncies pot produir reaccions adverses molt incòmodes, com per exemple:

 

 • Fogots

 • Mal de cap

 • Mal d'estómac

 • Malestar en general

 

Per últim, cal remarcar que s'ha pogut comprovar que els antibiòtics, durant la gestació, poden passar al fetus i expulsar-se amb la llet materna. Per això, les dones que esperen un fill o que es troben en el període de lactància han de consultar sempre amb el metge els riscos que podria tenir prendre antibiòtic per al fetus o per al nadó.

 

 

Referències bibliogràfiques

 • Leekha, S., Terrell, C. L. i Edson, R. S. (2011). General principles of antimicrobial therapy. Mayo Clinic Proceedings, 86(2): 156–167.

 • Aminov, R. I. (2010). A brief history of the antibiotic era: lessons learned and challenges for the future. Frontiers in Microbiology, 1:134.

Comentaris
Rebeca
Esta mola bé

envia el comentari