Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge dels passadissos de l'Hospital Clínic de Barcelona, 30 de març de 2020

Detecten anticossos enfront del coronavirus tres mesos després de la infecció en personal sanitari

Un estudi amb 550 treballadors sanitaris del Clínic revela que el 60% de les noves infeccions són asimptomàtiques

Un estudi amb 550 treballadors sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona ha detectat que els anticossos més abundants i efectius enfront del SARS-CoV-2, els anomenats IgG, es mantenen almenys durant tres mesos després de la infecció. En canvi, els associats a les mucoses (IgA) i els primers que el cos fabrica (IgM), decauen ràpidament. La investigació liderada per l'ISGlobal i publicada al 'Journal of Infectious Diseases', revela que un mes després del primer estudi de seroprevalença realitzat a principis d'abril 2020, el percentatge de participants amb evidència d'infecció prèvia o activa havia augmentat a 15% i que al voltant del 60% de les noves infeccions eren asimptomàtiques.

En el pic de la pandèmia a Espanya, l'equip va mostrar que la prevalença d'infecció per SARS-CoV-2 en el personal sanitari era del 11,2% (el 9,2% tenia anticossos i el 2% tenia una infecció activa detectada per PCR). Aquesta xifra era lleugerament major que la prevalença estimada d'anticossos en la població general de Barcelona (7%) segons un estudi de seroprevalença realitzat poc temps després.

En el nou estudi es presenten els resultats a tres mesos de seguiment de la mateixa cohort de treballadors. De les 82 persones seropositives identificades després d'un mes, l'equip va seguir 66 d'elles durant dos mesos addicionals. Al tercer mes, la majoria (78%) ja no tenia nivells detectables d’IgM, algunes (24,5%) ja no tenien IgA detectable, però la gran majoria (97%) mantenia nivells detectables d’IgG.

De fet, els nivells d’IgG van augmentar en algunes de les persones participants respecte a la primera anàlisi. Els casos simptomàtics tenien nivells més elevats d’IgA, però tant en els simptomàtics com en els asimptomàtics, els anticossos van disminuir a una velocitat similar. En general, els nivells d’IgG1 van ser més elevats, encara que es va observar una correlació entre nivells elevats d’IgG2 i la durada dels símptomes.

L'equip SEROCOV1 (que inclou investigadors de diversos programes d’ISGlobal i dels serveis de Salut Laboral i Salut Internacional de l'Hospital Clínic) té previst seguir a aquesta cohort durant més temps per a estudiar l'evolució de seroprevalença en aquest col·lectiu d'alt risc, així com la durada de diferents tipus d’anticossos enfront de diferents antígens del virus i el seu paper per protegir contra la malaltia i reinfecció.