fabrica-pla

Una nova residència d'avis a l'antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria

L'inici de les obres està previst a principis de 2020 i la inversió total del projecte és de 2 o 3 milions d'euros

D'antiga fàbrica tèxtil a residència d'avis. És el projecte estrella de l'equip de govern del Pla de Santa Maria, amb una inversió d'entre dos i tres milions d'euros que pretén rehabilitar bona part del complex industrial que actualment està en desús. El futur equipament també vol retornar a la vida un edifici històric i oferir un servei de proximitat a la ciutadania amb la finalitat que molts dels futurs usuaris del poble o de la comarca no hagin de desplaçar-se a Valls o a Montblanc.

La nova residència estarà ubicada en set naus de l'antiga fàbrica tèxtil que actualment presenten un mal estat de conservació. Les característiques de l'espai, ideat originalment per a una activitat industrial, donen al projecte un aire singular i el doten d'un seguit de detalls que el fan únic. En aquest sentit,  els accessos a peu pla, la llum natural de les estances o les sortides exteriors de les habitacions són alguns dels aspectes més identificatius de l'equipament.

Una primera fase de 118.000 euros

Donada l'envergadura del projecte, el centre de dia i la residència d'avis s'executarà per fases. En aquest sentit, el plenari municipal del dimarts 26 de novembre va tenir com a punt més destacat l’aprovació dels pressupostos municipals per al 2020. La inversió més destacada que s’hi preveu és la primera fase de les obres de la futura residència, a les quals es destinen 118.000 euros. Aquest primer tram d'obres consistirà en buidar i netejar l’interior de l’edifici de l'antiga fàbrica tèxtil i retirar-ne totes les construccions accessòries, com envans i altres elements que no formen part de l’estructura.

fabrica-pla
Les sortides exteriors de les habitacions són un dels aspectes més valorats de l'equipament | Albert Oliva

La raó per la qual el total del pressupost per al 2020 és més baix és que enguany s’ha avançat el pagament per al projecte FEDER que gestiona el Consell Comarcal de l'Alt Camp. L’Ajuntament també ha d’aportar gairebé la meitat de l’import que servirà per restaurar l’exterior de les naus de l’antiga fàbrica que no es destinen a residència. Les obres es duran a terme a principis del 2020.

120 habitacions

La nova residència també vol esdevenir un motor econòmic per al municipi i la comarca, amb la creació de nous llocs de treball. El projecte preveu una capacitat per a 120 habitacions, a més de sales d'actes i altres espais comunitaris per a desenvolupar serveis de perruqueria, podologia o fisioteràpia. 

Amb això, es preveu donar resposta a la demanda que hi ha per a un centre de dia o una residència dels veïns del municipi o dels pobles propers. Actualment, al Pla de Santa Maria hi ha una residència privada al nucli antic, però les places i l'accés és limitat. Tanmateix en el nou equipament també hi haurà algunes places que seran concertades

fabrica-pla
Aspecte de l'interior d'una de les naus | Ajuntament del Pla de Santa Maria

Punt neuràlgic del municipi

Entre 1916 i 1917 l’empresa tèxtil Martí, Llopart i Trenchs decideix instal·lar-se al municipi i construeix una fàbrica, que  esdevé motor econòmic, social, cultural i esportiu. En un primer moment,  la fàbrica ocupava 8.900 m2 i els edificis annexos, 836 m2. També es va edificar la colònia de cases 'Vista Alegre',  construïda a prop del recinte fabril, coneguda com a 'Poble Nou', on hi residien els treballadors vinguts de fora.

Actualment, l'espai ha estat totalment reconvertit en usos i estètica. D'una banda, hi ha una part rehabilitada que acull el Centre d’Interpretació del Tèxtil i el Museu Agrícola. De l’altra, la zona que ocupen la bassa i la pineda que l’envolten s’ha transformat en un parc públic, amb un restaurant, una zona de jocs infantils i una altra de gimnàstica de manteniment per a la gent gran.

A més de les naus, la Fàbrica té tot un complex d’edificis al voltant. La casa de l’amo i del director encara es conserva i ara acull el local social de l'Associació de la Gent Gran. A l’antiga fusteria ara hi ha emplaçat el Local de Joves del poble. Una de les naus s’ha habilitat per acollir anualment la Fira del Vent i esdeveniments culturals diversos.

fabrica-pla
El complex cultural de la fàbrica és un dels indrets més valorats del municipi | Albert Oliva