Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L'antic hospital de l'Hospitalet de l'Infant, reconegut com a Bé Cultural d'Interès Nacional

És considerat un exemplar únic de tipologia hospitalària medieval tant a Catalunya com a la resta d'Europa

L'antic hospital de l'Hospitalet de l'Infant declarat BCIN
L'antic hospital de l'Hospitalet de l'Infant declarat BCIN | @TurismeHospitaletInfant

 

L'antic hospital de l'Hospitalet de l'Infant, conegut com l'Hospital del Coll de Balaguer, ha estat reconegut per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric. Un edifici fundat l'any 1344, d'estil gòtic, i constructivament comparable a les muralles de Santes Creus i de Montblanc, però amb una particularitat, ja que és un exemplar únic de tipologia hospitalària medieval, tant a Catalunya com a la resta d'Europa. Després de ser declarat com a BCIN aquest antic hospital del municipi del Baix Camp, es delimitarà un entorn de protecció per a aquest monument.

Un monument històric a l'Hospitalet de l'Infant de l'any 1344

L'infant Pere, fill de Jaume II i Blanca d'Anjou, comte de Prades, va fundar l'any 1344 l'edifici amb el nom d'Hospital del Coll de Balaguer, en què la seva funció era acollir pelegrins i vianants que passaven, precisament, pel Coll de Balaguer. A més, per poder-lo fundar, l'infant Pere va haver de ser autoritzat per l'arquebisbe de Tarragona, el bisbe de Tortosa i el papa Climent VI.

A partir del segle XV, el fundat com Hospital del Coll de Balaguer, va passar a anomenar-se Hospital de l'Infant, el qual va acabar donant aquest nom a la població.

L'edifici comparteix titularitat pública amb la privada

L'antic hospital està ubicat entre els carrers de Jaume Castellví, la Via Augusta, la plaça Catalunya i la plaça Berenguer d'Entença, de la població de l'Hospitalet de l'Infant. 

És un exemplar únic de tipologia hospitalària medieval
És un exemplar únic de tipologia hospitalària medieval | @TurismeHospitaletInfant

 

Després de múltiples canvis d'usos i dividir la propietat, l'edifici de l'antic hospital té elements de titularitat pública i de titularitat privada, la qual pertany a diversos propietaris. En aquest sentit, la plaça del Pou, la plaça de Berenguer d'Entença i el petit pati de l'angle sud-oest de l'edifici són de propietat pública i la resta de l'edifici, és privat.

Es vol garantir la pervivència de l'antic hospital

Per garantir que l'estat de l'edifici sigui el millor possible es volen realitzar unes mesures de conservació. En aquest sentit,  es vol fer un entorn de protecció al seu voltant per poder garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals. Així doncs, es vol evitar que l'alteració de l'espai que dóna suport ambiental al bé pugui afectar els valors, la contemplació o l'estudi del monument històric.

Per aquests motius, es tindrà cura per la visualització correcta del monument i per a la integració de les possibles edificacions, instal·lacions o usos que s'hi puguin establir en el futur  a l'antic hospital de l'Hospitalet de l'Infant. A més, hi haurà un equilibri entre la voluntat de no afectar més espais dels estrictament necessaris i la necessitat de crear aquesta àrea de protecció que en pugui garantir la preservació d'aquest monument històric, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

L'antic hospital va anomenar-se Hospital del Coll de Balaguer primer i després Hospital de l'Infant
L'antic hospital va anomenar-se Hospital del Coll de Balaguer primer i després Hospital de l'Infant | @TurismeHospitaletInfant