Pla obert de gent pels carrers de Gràcia en el primer divendres sense toc de queda

L'advertència d'un metge català sobre els botellots: «Més contagis»

El doctor Antoni Trilla recorda que la variant Delta, majoritària a Catalunya, «és molt més contagiosa»

La pandèmia de la Covid-19 pot remuntar a Catalunya. Així ho ha assegurat el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, en una entrevista al programa 'Via lliure' de RAC1. En aquest sentit, ha alertat que els botellots dels darrers dies en diverses ciutats catalanes provocaran un augment de contagis entre els joves durant les pròximes setmanes.

En aquest sentit, Trilla ha assenyalat que aquest repunt de casos podria afectar sobretot aquells grups de persones que estan per sota dels 40 anys i que no tenen «taxes de vacunació prou altes» per frenar la transmissió. Tot i que el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic ha manifestat que les trobades a l'aire lliure «tenen menys risc», també ha recordat que la variant Delta és «molt més contagiosa».

El metge català ha afegit que «no és difícil que en aquestes reunions s'aplegui gent que, tot i trobar-se bé, tingui el coronavirus i el pugui transmetre».

La immunitat de grup, «pràcticament impossible»

Pel que fa a la immunitat de grup, Trilla s'ha mostrat en la mateixa línia que ahir mostrava la secretària de Salut Públic, Carme Cabezas. En aquest sentit, ha manifestat que «serà pràcticament impossible arribar-hi», a causa de la pèrdua d'efectivitat de les vacunes pel que fa a la protecció del contagi.

Tot i això, creu que la vacunació dificultarà la circulació del virus, cosa que provocarà que hi hagi menys pressió assistencial als hospitals. «Això ens podria permetre tornar a una certa normalitat», ha dit.

Pel que fa a la polèmica sobre el toc de queda, Trilla considera que hi hauria d'haver un equilibri entre determinats drets i determinades obligacions. «Cal que el Departament de Salut i els tribunals parlin obertament», ha reblat.

Unes 5.500 persones desallotjades durant la passada nit a Barcelona

El botellots dels que parlava el doctor Antoni Trilla s'han repetit aquesta passada matinada en diversos punts de Catalunya. A Barcelona, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat unes 5.500 persones en diferents punts de la ciutat. La gran majoria d'aquestes persones es van concentrar al barri de Gràcia —encara de festa major—, on es va desallotjar fins a 4.000 persones.

La resta d'aglomeracions destacades es van donar a les platges —un miler de persones— i al barri del Born. En aquest sentit, el tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha explicat que «potser hi ha hagut menys activitat que la nit anterior», alhora que ha reconegut que sense toc de queda les concentracions són majors en algunes zones.