Les mascaretes que deixaran de vendre a Espanya tot i ser de les més populars

Les mascaretes hauran de passar un procés d'etiquetatge on s'especifiqui que és fiable contra la Covid

Les mans d'un home agafant una mascareta
El govern prepara una normativa per regular el mercat de les mascaretes higièniques | Europa Press

Quan estem a punt de complir un any amb la pandèmia del Covid-19, encara el govern continua debatent sobre la venda de les mascaretes. Aquestes s'han convertit en una peça principal en el nostre dia a dia i el seu mercat, ara molt extens, però nul en els primers mesos de la pandèmia, ha estat objecte de nombrosos canvis. Avui, dijous 11 de febrer, s'espera que el Ministeri de Consum firmi una ordre que reguli el mercat de les màscares higièniques.

Noves obligacions d'etiquetatge i comercialització

Alberto Garzón serà l'encarregat de signar l'ordre que arribi del Ministeri de Consum on s'estableixin les noves obligacions d'etiquetatge i comercialització que hauran d'acompanyar a la venda de les màscares. En aquesta ordre també s'assenyalarà el concepte de mascaretes, els accessoris i l'eficàcia de filtració que han de tenir. Perquè, encara que li diguem màscara a qualsevol drap que ens cobreix la boca, la seva composició és la clau per a estar degudament protegits.

La nova ordre especificarà que en l'envàs s'hauran de fer constar obligatòriament les dades testades relatives a l'eficàcia de filtració del material, així com la resistència a la respiració o permeabilitat a l'aire. A més, s'especificarà el laboratori encarregat de la seva fabricació. En el cas de les mascaretes reutilitzables, en el producte hauran d'estar assenyalats les dades obtingudes abans i després del total de cicles de rentada que s'indiqui en l'envàs.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Quan hagi transcorregut un mes des de l'entrada en vigor de l'ordre, només podran comercialitzar-se màscares higièniques que hagin estat testades per un laboratori amb acreditació. En el cas dels laboratoris que realitzin aquesta certificació sense complir amb el que es disposa en la norma, s'exposaran a sancions que poden arribar a implicar el tancament del laboratori durant cinc anys.

Adeu a les de tela

Remuntant-nos al mes de març de 2020 i els mesos posteriors, ens ve al cap com les màscares quirúrgiques eren un dels béns més preuats. No hi havia farmàcia que assegurés no tenir en estoc i l'Executiu es va posar a la feina per a intentar comprar carregaments per a proveir a la població.

Com a conseqüència, la població més manyosa va començar a fabricar màscares de tela de manera massiva. Tant és així, que ara disposem d'un ampli ventall de possibilitats que fins i tot ens permet poder combinar-ho amb el nostre look. Però no ens enganyem, està demostrat que aquest tipus de màscares no ofereixen la protecció adequada.

No estan compostes de manera correcta per a evitar els contagis i no evita els aerosols —tan claus en l'expansió del virus—. D'aquí ve que molts països hagin començat a prohibir l'ús de les mascaretes de tela. A França, per exemple, prohibeixen la venda de màscares higièniques que ofereixin una filtració per sota del 90%. A Alemanya, les de tela estan completament prohibides en espais oberts al públic.

Es retiraran les mascaretes que no compleixin l'ordre

En el cas d'Espanya, el Ministeri de Consum insisteix que el govern «no pot prohibir que es venguin trossos de tela amb dues gomes, però sí que es vengui com a màscara higiènica». D'aquí la importància de la nova ordre de comercialització de màscares, per a posar cèrcol a totes aquelles botigues on les venen sense la deguda certificació que garanteixi una protecció eficaç contra el virus.

L'ús de les màscares de tela en espais públics és competència del Ministeri de Sanitat i aquesta nova ordre podria atorgar-los el necessari per a prohibir el seu ús. De moment, es retiraran totes aquelles màscares que no compleixin l'ordre i s'establiran requisits sobre els filtres.

«Hauran de cobrir la major superfície possible de la mascareta, garantint que no es deixen zones per on l'aire inhalat/exhalat pugui passar sense filtrar; haurà de precisar-se quina tela concreta s'ha utilitzat per a obtenir les dades de filtració bacteriana i respirabilitat; així com que el conjunt màscara-filtro haurà de complir amb els requisits establerts en les normes o especificacions tècniques que resultin d'aplicació».


Comentaris

envia el comentari