Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aparcament municipal del Carrilet de Reus

Els aparcaments de Reus seguiran limitats a quatre euros al dia durant el 2023

També s'han congelat els preus dels abonaments | Gairebé una dècada després d'implantar el límit tarifari, l'Ajuntament el valora positivament

L'any 2023 es mantindrà la tarifa màxima de quatre euros al dia per aparcar als pàrquings municipals de Reus. Així ho ha anunciat el conseller delegat de Reus Mobilitat i Serveis, Carles Prats. També s'han congelat els preus dels abonaments, i l'única tarifa que variarà l'any vinent serà al pàrquing del Tecnoparc, que passarà de costar dos euros al dia a costar-ne tres.

La tarifa estrella de la xarxa d'aparcaments, però, són els quatre euros que es paguen cada 24 hores. L'empresa municipal que s'encarrega d'aquests equipaments va establir aquest preu el desembre del 2013, i el també regidor d'Empresa i Ocupació, fa un bon balanç de la mesura. Subratlla que «ara fa deu anys que, els pàrquings de la ciutat de Reus, els tenim a un preu de quatre euros el dia».

Fa nou anys que es va establir aquesta tarifa, que ara s'ha aprovat també per al 2023. Prats ho valora com «una mesura que també és de promoció econòmica». «A Reus, des de fa deu anys, és més barat aparcar als pàrquings subterranis de la ciutat que fer-ho a qualsevol zona blava», destaca.

Els aparcaments recuperen xifres anteriors a la pandèmia

El desembre de l'any 2013 es va optar per limitar a quatre euros cada 24 hores la tarifa dels aparcaments, que fins llavors se situava als vuit euros diaris. Aquesta política ha suposat incrementar el nombre d'usuaris, segons s'afirma des de l'empresa municipal. L'objectiu d'aquestes tarifes és «afavorir l'activitat econòmica i, directament, els sectors comercials i de la restauració, la cultura i l'oci nocturn».

Alhora, es vol «millorar la mobilitat a la ciutat amb la conducció de vehicles directament als pàrquings». D'aquesta manera, apunta Prats, s'evita «la recerca d'aparcaments en superfície i es descongestiona el trànsit de la via pública». Durant els nou anys que fa que es va establir el límit tarifari han passat, pels aparcaments municipals, «més de deu milions d'usuaris» segons dades proporcionades per Reus Mobilitat i Serveis.

«Aquest 2022 s'han recuperat les xifres de rotació de vehicles anteriors a la pandèmia», segons ha posat en relleu Carles Prats. Encara sense dades dels mesos de novembre i desembre, la mitja anual d'ocupació és de 164.400 usuaris mensuals. En nombres naturals, pels aparcaments municipals han passat, durant el 2022, 1,8 milions d'usuaris.

Es tracta d'una xifra similar a la de l'any 2021 i superior a la del 2020, any amb més impacte per la pandèmia. La xarxa municipal compta amb 4.400 places repartides en 10 aparcaments.

Se seguirà substituint zona blanca per aparcaments subterranis

La política de tarifa reduïda als aparcaments ha anat acompanyada, tots aquests anys, de la progressiva reducció de les places de pàrquing gratuït en superfície. La zona blanca ha anat desapareixent a mesura que s'incorporaven nous pàrquings municipals. En són exemples clars zones com les del voltant del carrer Ample o el barri del Carrilet.

Les reformes urbanístiques han eliminat les places d'aparcament que hi havia en aquestes àrees majoritàriament residencials. Per contra, s'han posat en marxa aparcaments com el de Sant Ferran o el Carrilet respectivament. Està previst que es produeixi una situació similar a l'antiga Hispània, on l'aparcament de zona blava es convertirà en un aparcament soterrani de tres plantes.

També al passeig de Mata s'ha previst una reforma que eliminarà l'aparcament gratuït en superfície i construirà un aparcament subterrani municipal. En aquest sentit, Carles Prats considera que una oferta compensa l'altra. Apunta que «és una tònica que s'està seguint a totes les ciutats per fer que siguin més amables i pacífiques».

«Amb el model de la ciutat de Reus, de pàrquings assequibles, d'alguna manera estem compensant aquesta necessitat», exposa el conseller delegat de Reus Mobilitat i Serveis. Hi suma, també, la voluntat «dissuasòria, que la gent aparqui als subterranis i la circulació en superfície es redueixi el màxim possible». Des de l'oposició municipal, i des d'algunes associacions de veïns, es considera enganyós el discurs del govern.

Subratllen que hi ha barris on els edificis de pisos no tenen pàrquings propis i, per tant, els seus veïns aparquen al carrer. Amb la política dels darrers anys, s'estan eliminant espais d'aparcament gratuït que se substitueixen per pàrquings de pagament. Des de Reus Mobilitat i Serveis es considera que els abonaments per als aparcaments permeten ajustar-se a les necessitats dels veïns.

Congelen les tarifes dels abonaments per als pàrquings municipals

Les tarifes d'aquests títols es congelaran de cara al 2023. El més complet permet aparcar les 24 hores del dia durant tot l'any a un dels aparcaments de la xarxa municipal, el que esculli l'usuari a l'hora de contractar l'abonament. Costa 105 euros al mes o 1.155 l'any, un preu més car que els pàrquings privats que es poden llogar a la ciutat.

Permet aparcar a qualsevol pàrquing municipal, però no garanteix cap plaça concreta per a l'usuari. Amb aquest mateix model hi ha l'abonament que permet aparcar, només, al pàrquing del Tecnoparc per 46 euros mensuals o 506 euros l'any. El segon espai amb abonament propi és el de l'Hospital, amb un preu de 82,40 euros al mes o 906,40 l'any.

Amb el mateix règim que la targeta 24 hores també hi ha l'abonament multipàrquing. Funciona de la mateixa manera, però aquest permetent aparcar a qualsevol pàrquing de la xarxa municipal, sense haver-ne de triar només un. En lloc de 105 euros al mes o 1.155 l'any costa 108 euros mensuals o 1.188 d'anuals.

En segon lloc hi ha l'abonament per a residents, que costa 34 euros al mes o 374 d'anuals. Funciona com l'abonament 24 hores, però només de dilluns a dissabte, de set del vespre a nou del matí i de la una del migdia a les quatre de la tarda. Per últim hi ha, també, abonaments per hores, que permeten aparcar a tota la xarxa o a alguns pàrquings concrets una quantitat d'hores fixa al dia.

Aparcar 12 hores al dia a qualsevol dels pàrquings costa 78 euros al mes o 858 l'any. Hi ha una variant d'aquest abonament, pensada només per als pàrquings de la Pastoreta, el passeig Prim i el Carrilet que costa 55 euros al mes o 605 l'any.

La targeta per aparcar vuit hores al dia a qualsevol pàrquing costa 71 euros al mes o 781 l'any. La de sis hores al dia té una tarifa de 57 euros mensuals o 627 d'anuals i, finalment, la de quatre hores diàries, 48 euros mensuals o 528 d'anuals.