Una empresa sorgida d'un projecte de recerca de la URV ha aconseguit 1,5 milions d'euros de finançament i s'ha instal·lat a l'edifici CEPID del Tecnoparc de Reus. La companyia té entre mans el desenvolupament d'un aparell que permetrà a les persones amb problemes renals controlar el seu estat de salut des de casa i enviar els resultats necessaris directament al personal sanitari, sense haver d'enviar mostres a cap laboratori.
Segons informa firaReus, l'empresa CreatSens ha establert les seves oficines i un laboratori a l'edifici del CEPID gràcies al milió i mig d'euros de finançament que ha aconseguit a través de consultories externes, entitats bancàries, hospitals i especialistes en producció i disseny de productes. La seva plantilla la formen sis persones amb diferents perfils tècnics i tenen la previsió d'incorporar-ne dues més.
Controlar malalties renals des de casa
El projecte en concret consisteix a posar en marxa un dispositiu que «permetrà que les persones amb problemes renals puguin controlar el seu estat de salut des de casa». L'aparell, segons s'explica, es podria comparar a un glucòmetre —s'utilitza per calcular la quantitat de glucosa que una persona té a la sang—, i s'ha dissenyat perquè només necessiti una gota de sang.
Amb aquesta mínima mostra, «detecta, diagnostica i controla malalties renals, sense necessitat d’enviar les mostres al laboratori i obtenint indicatius en només cinc minuts». Coordinat a través d'una plataforma en línia, permet enviar els resultats al personal sanitari directament. Es tracta d'un producte, expliquen, que no existeix actualment al mercat; «aquest tipus d’analítiques s'han d’enviar sempre a laboratori, fet que allarga molt l’obtenció dels resultats».
Actualment, aquesta empresa ja té un prototip validat a l'Hospital Clínic de Barcelona «a través del qual ja ha analitzat més de 700 mostres reals». Sortirà al mercat amb el nom comercial de Renalyse, i la tasca actual de l'empresa és testejar-lo «per tal de comprovar que qualsevol persona no especialitzada en el seu ús, com pacients o infermers i infermeres, el poden fer servir».
De Reus al mercat internacional
En la mateixa línia, el CEPID també acull el Laboratori de Referència Sud de Reus, instal·lació des d'on es duen a terme les anàlisis per alguns centres sanitaris de la regió. És precisament per això que s'ha posat en marxa la col·laboració amb el laboratori reusenc. CreatSens ha estat distingida amb diversos guardons i forma part d'un programa d'acceleració d'empreses de la Generalitat.
El primer objectiu, a curt termini, és validar el dispositiu per vendre'l arreu d'Europa. En segon terme, però havent-se començat ja a treballar, es busca nou finançament a través d'una ronda d'inversió que ha de tenir lloc a finals d'any. En dos anys es vol internacionalitzar el Renalyse a través d'Europa per portar-lo cap al Japó i els Estats Units. Al CEPID en concret, amb la incorporació de CreatSens, hi ha 14 empreses i 360 treballadors.