El risc de patir una aturada cardíaca o mort sobtada afecta 40 persones per cada 100.000 habitants. El 80% de les aturades es donen fora de l'entorn hospitalari i per això és fonamental la formació de la població per afrontar situacions com aquesta. I és que els primers tres minuts d'aturada són molt importants per recuperar la salut de la persona afectada. Amb la idea de reduir el temps d'espera de les reanimacions un grup d'investigadors de Reus ha creat una aplicació destinada a les persones amb possibilitat de patir una aturada. És la primera aplicació d'aquestes característiques a Catalunya.
Una aplicació per les aturades cardíaques
El projecte, que duen a terme un equip de professionals de la sanitat que són professors, també, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), s'ha pogut dur a terme gràcies a tres beques aconseguides des que es va presentar el 2016. Una del Consell Català de Ressuscitació, l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i el Departament de Salut. El projecte porta per nom: 'Efectivitat d’una xarxa de voluntaris activats de forma automàtica en la disminució del temps d’inici de les maniobres de reanimació cardiopulmonar'.
Es tracta d'una aplicació que connecta persones amb risc de patir una aturada cardíaca amb una xarxa de persones formades en reanimació pulmonar i ús dels DEA (desfibril·lador). El pacient ha de portar posat un rellotge intel·ligent (Smartwatch), que connecta amb l'aplicació. Aquest rellotge, que detecta el pols de la persona, avisa a l'aplicació de forma automàtica (sense que ho hagi de fer el pacient) quan detecta una aturada.
Quan l'aplicació rep el missatge, s'alerta als serveis mèdics i a la xarxa de voluntaris formats en reanimació. S'avisa les persones que es troben a menys de 300 metres i si no n'hi ha cap, a les que es troben a 600. A la vegada, aquests voluntaris, que reben l'avís pel telèfon, podran veure també un mapa amb la localització dels desfibril·ladors, per saber on es troba el que està més a prop.
Les fases del projecte per aturades cardíaques
El 2017 es va dur a terme la primera fase d'aquest projecte, tal com explica Cristina Rey, infermera i una de les investigadores principals del projecte. Va consistir en el desenvolupament de l'aplicació, dut a terme per un professor d'informàtica de la URV, i veí de Reus, en Tomàs Gonzàlez.
La segona fase va consistir en la formació d'utilització de DEA i en maniobres cardiopulmonars a un grup de 400 persones de Reus. Es van fer 30 sessions de tres hores cadascuna, on es va explicar a la gent que fer en cas de trobar-se amb una aturada. En acabar la formació es va demanar a la gent fer-se voluntari del projecte. En total hi ha entre 120 i 150 persones apuntades com a voluntaris. A més dels veïns, també hi formen part membres dels cossos policials, com Mossos d'Esquadra o Guàrdia Urbana, treballadors del cos de Bombers o altres metges i infermeres que també han rebut la formació necessària.
El projecte encararà aquesta tardor la tercera i última fase, que consisteix en el simulacre de casos. Si tot va bé, explica Rey, el projecte podria estar en marxa dintre d'un any. I l'objectiu és que es pugui utilizar a tot Catalunya.
Un projecte sanitari pioner a Catalunya
És la primera vegada que és dur a terme una investigació per desenvolupar una app com aquesta a Catalunya. De fet, segons Rey, a Espanya tampoc hi ha projectes similars. Si que existeixen a Suècia i Suïssa, però, diu Rey, en aquests casos el pacient ha d'avisar a l'aplicació que pateix l'aturada, és a dir, no es fa de forma automàtica.
L'objectiu, explica, és «reduir el temps d'inici en les maniobres de reanimació» per rebre-les com més aviat millor. Rey recorda que és clau, i és que si un pacient passa més de tres minuts i mig en aturada les seqüeles per pacient poden ser molt importants. Per això, i perquè les aturades es donen fora de l'entorn hospitalari, és fonamental que la població estigui formada en aquest tema i pugui donar resposta en cas que una persona pateixi una aturada. Aquesta infermera recorda que hi ha casos en els quals el pacient mor perquè està sol i ningú l'ha pogut assistir. Per tant, aquesta eina permetrà que una persona que es trobi sola pugui rebre assistència.
Aturades cardiorespiratòries a Catalunya
El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya, encarregat de donar assistència en cas d'aturada, va enregistrar un total de 2.431 afectacions d'aquest tipus el 2017. Un 25% de les indicacions telefòniques per maniobres de reanimació cardiopulmonar es van oferir des de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, la que registra un percentatge més alt.
El SEM recorda que la supervivència dels pacients que pateixen una aturada cardíaca està directament relacionada amb el temps que transcorre des de l'aturada fins a l'inici de les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar, així com, també, la qualitat de les maniobres. Per això, són també fonamentals els operadors telefònics que poden assistir a les persones que han alertat d'una aturada de com actuar, mentre no arriba l'equip d'Emergències Mèdiques. L'aplicació desenvolupada a Reus permetrà tenir en xarxa una sèrie de voluntaris disposats a assistir una persona afectada en cas necessari, mentre no arriben els serveis mèdics, i així poder reduir el temps d'espera i augmentar el percentatge de supervivència de l'afectat.