Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una classe en una escola amb una nena aixecant la mà

Salut pren una decisió sobre el retorn a la universitat després de Nadal

Els consellers Geis i Argimon aposten per la represa de l'activitat acadèmica el 10 de gener amb normalitat

Reobrir «amb normalitat». Aquesta és la voluntat de les conselleries d'Universitats i Salut per al pròxim 10 de gener, quan s'ha de reprendre l'activitat acadèmica a tots els centres universitaris de Catalunya.

Un missatge que han volgut transmetre la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. I així ho han comunicat després de la reunió telemàtica que han mantingut aquest dimarts amb els rectors de les universitats catalanes per avaluar la situació epidemiològica actual. 

L'evolució de la pandèmia marcarà el futur

D'entrada, els centres reprendran l'activitat el 10 de gener. El dia 17, però, s'ha acordat fer una nova reunió de seguiment per avaluar l'estat de la pandèmia i, si s'escau, prendre les mesures que calgui. 

Totes dues conselleries han deixat clar que les universitats, en virtut de la seva autonomia, ja tenen previstos plans sectorials. D'aquesta manera s'adaptaria, en cas de necessitat, exàmens i la docència a un escenari híbrid o semipresencial. 

L’evolució de la pandèmia i les decisions que prenguin les autoritats sanitàries marcaran en cada moment l’escenari que hagin d’anar adoptant les universitats per garantir la salut tant d’estudiants, com de personal docent i administratiu.

Un curs marcat per la pandèmia

Després de superar el curs passat una etapa de màxima virtualitat, les universitats de Catalunya van poder començar el curs actual amb un màxim del 70% de presencialitat de l’aforament autoritzat en els espais on es duen a terme les activitats docents.

D’aquesta manera, tot i que les universitats han continuat mantenint un model híbrid de docència —presencial i virtual— en conseqüència del període d’excepcionalitat causat per la crisi epidemiològica. Ara, per primera vegada, el grau de presencialitat ha estat en aquest curs clarament superior a la modalitat virtual.

Cal recordar que el PROCICAT va aprovar un Pla sectorial d’aplicació a totes les universitats, centres adscrits, escoles de negoci i altres centres d’educació superior universitària que desenvolupen la seva activitat a Catalunya.

A partir d’aquesta normativa, correspon a cada universitat fer la concreció de les mesures previstes, d'acord amb els criteris d'autonomia acadèmica, amb la finalitat de garantir la millor prestació de servei a l'estudiant i de protecció de la seva salut.

Les mesures que preveu el pla són d’aplicació per al conjunt de la comunitat universitària i, en general, per a totes les persones que accedeixin a les instal·lacions d’una universitat.