Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Compte enrere per al Reglament de Participació Ciutadana de Reus

Tots els grups municipals aproven inicialment la normativa, amb elogis entre govern i oposició

ple Reus febrer 2019
La sessió ha aprovat el Reglament de Participació Ciutadana | Jordi Olària

 

Reus tindrà, si no hi ha cap al·legació que ho impedeixi, un Reglament de Participació Ciutadana que hauria de canviar dràsticament les possibilitats que té la societat reusenca per participar de manera directa en la vida política de l'Ajuntament de Reus. La nova normativa s'ha aprovat inicialment amb els vots a favor de tots els grups municipals, tant del govern, que ha aplaudit les aportacions fetes per l'oposició, com a la inversa. Els grups de l'oposició, per tant, també han aplaudit que el govern els hagi fet partícips d'aquest debat, posterior als tallers de participació ciutadana que es van engegar fa més de dos anys.

Un dels punts de votació dels pressupostos | delCamp.cat

 

Aquest reglament, segons ha explicat la regidora de l'àrea, Montserrat Flores, serveix perquè la ciutadania pugui dir-hi la seva més enllà de votar, cada quatre anys, a les eleccions municipals. Suposa posar al dia el reglament vigent, aprovat l'any 1986 i, per tant, tal com han mantingut els partits reusencs durant el ple, completament desactualitzat. Servirà, en primer lloc, per fer pedagogia sobre la participació ciutadana, així com per motivar i facilitar els debats públics.

A la pràctica, suposa facilitar la participació dels veïns i veïnes de Reus, per exemple, als plenaris reusencs, i és que es podrà arribar a incloure un punt a l'ordre del dia, a través dels nous mecanismes de participació. Qualsevol persona, entitat o col·lectiu tindrà mecanismes per reclamar que es constitueixi un òrgan de participació específic o, fins i tot, per impulsar una consulta ciutadana no vinculant o un referèndum.

ple Reus febrer 2019
Imatge de la sessió d'aquest dilluns del plenari municipal | Jordi Olària

 

Per exercir aquests mecanismes caldrà, en alguns casos, la recollida de signatures. En el cas d'incorporar un punt a l'ordre del dia del ple, caldrà, per exemple, recollir un nombre de signatures equivalent al 5 % de la població de Reus; la mateixa proporció que es requereix per exigir la creació d'un òrgan de participació. Per aconseguir que s'organitzi una consulta ciutadana no vinculant, caldrà recollir un nombre de signatures equivalent al 2 % de la població que està cridada a participar, amb un mínim de 5.000 signatures.