La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Vallsha aprovat de manera definitiva el projecte de rehabilitació de l'edifici de Ca Xapes, que contempla l’adaptació de l´immoble per tal que torni a ser la seu de la Llar del Jubilat, amb una inversió prevista de 2.419.500 euros.
L'edifici, testimoni de l'arquitectura industrial de mitjans del segle XIX a Valls, està protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. Per aquest motiu, el projecte contempla mantenir la volumetria i composició de les façanes protegides de Ca Xapes (tant la del carrer Muralla de Sant Antoni com la dels carrers Paborde i Pantà) que es rehabilitaran de manera completa.
També es conservaran forges i sostres encavallats de l'edifici industrial original. L'interior es reformarà per fer-ho més accessible i funcional a les necessitats de l'equipament i activitats de la Llar, entitat que fins a l'any 2009 va ocupar l'edifici i que, un cop es completin les obres, podrà tornar a la seva històrica seu.
D'aquesta manera, els 2.050 m2 de superfície construïda de les tres plantes interiors de l'edifici es distribuiran per acollir els diferents serveis de l'entitat.
Així, donant prioritat a l'accessibilitat, a peu de carrer i amb accés directe des de l'exterior s'hi instal·laran les sales que acullen els serveis que apleguen més participants, en concret, la cafeteria amb prop de 100 m2 i un saló de ball de més de 220 m2 que podrà operar també com un espai polivalent per a diverses activitats.
En aquestes dues sales s'hi sumen a la planta baixa la cuina i la recepció de l'equipament. La primera i segona planta acolliran el gruix de despatxos i sales per activitats, entre aquests un ampli gimnàs de més de 150 m2, l'aula d'informàtica i un espai que tindrà funcions polivalents. També hi haurà un ampli saló d'actes que recuperarà l'encavallat original de fusta del sostre de l'edifici.
Inici de l'expedient d'expropiació de Ca Padró
Per altra banda, la Junta també ha aprovat l'inici de l'expedient d'expropiació de l'edifici històric de Ca Padró. Aquest immoble, situat al carrer de la Cort número 22 de Valls, està catalogat per planejament com Bé Cultural d'Interès Local i també com a futur equipament públic d'ús cultural.
El consistori inicia l'expedient d'expropiació per adquirir l'edifici, establint un preu de 76.128 euros.
Amb l'obertura de l'expedient comença també el procés d'avinença per intentar acordar amb la propietat el preu just de l'expropiació. El Catàleg municipal de Béns a Protegir estableix la protecció íntegra de la façana del carrer de la Cort, especialment les obertures de pedra de la planta baixa, porta de fusta principal, baranes i lloses de balcons i òculs.
També es protegeix la volumetria general i la composició de plantes, així com els arcs gòtics i les estructures medievals que es conservin.
Consolidació dels arcs medievals de l'entorn del Museu Casteller
La Junta també ha aprovat inicialment el projecte de consolidació dels arcs medievals descoberts a l'entorn on s'aixeca el Museu Casteller de Catalunya. El projecte, amb un pressupost previst de 195.000 euros, inclou també la urbanització de la zona dels arcs, la instal·lació de mobiliari urbà i enllumenat, així com l'arrebossat de les parets mitgeres que rodegen els arcs.