La pastilla contra el coronavirus ja és aquí. Després de molts intents per aturar la pandèmia, amb el descobriment de mascaretes especialitzades, xiclets o, fins i tot, col·lutoris bucals, la solució contra la malaltia és més a prop que mai.
Es tracta d'una píndola de Pfizer davant la qual l'Agència Europea del Medicament (EMA), ja ha donat llum verda a la venda a la Unió Europea. El fàrmac rep el nom de Paxlovid i està destinat per a aquells malalts que no requereixin oxigen suplementari i que estiguin en alt risc de patir una malaltia greu.
El procés de vacunació és considerat per tots la mesura més eficaç en la lluita particular contra el coronavirus. Tanmateix, caldrà esperar per saber si aquest medicament nou el pot combatre.
La pastilla: primer tractament contra el coronavirus via oral
Així ho va destacar l'EMA i la píndola Paxlovid serà el primer tractament que ajudaria a frenar l'expansió del coronavirus que s'ingereix oralment.
La pastilla de Pfizer està destinada a pacients adults i adolescents més grans de 12 anys que pesin almenys 40 quilos i siguin positius en coronavirus. Tot i això, han de patir la malaltia de manera lleu i amb possibilitats d'arribar a un estat greu.
L'administració del fàrmac es farà a través de tres pastilles, dues de nirmatrelvir i una de ritonavir. Es prenen dues vegades al dia i durant cinc dies seguits. Per tant, el pacient ingerirà un total de 30 pastilles, sent el cinquè dia el darrer del tractament.
La pastilla no substitueix la vacuna, la complementa
Paxlovid no està recomanat per a un ús preventiu o per a aquelles persones que estiguin en situació greu a causa del coronavirus.
A més, com han assenyalat des de l'EMA, la píndola de Pfizer no s'ha d'emprar com un substitut de la vacuna, ja que només la complementa. La vacuna continua sent la mesura que presenta més eficàcia contra la pandèmia i les autoritats segueixen suggerint la seva administració per frenar-la.
La pastilla Paxlovid ja s'ha fet servir en altres llocs fora del vell continent. Un d'ells, els Estats Units, on ja es va aprovar el mes de desembre passat en ciutadans més grans de 12 anys amb símptomes o test positiu.
Pel que fa al territori espanyol, es té previst que Sanitat compri 340.000 dosis del fàrmac abans que finalitzi el primer mes de 2022.
Els temibles efectes secundaris
Com qualsevol dosi de la vacuna, Paxlovid també presenta una sèrie d'efectes secundaris. Els més comuns que han estat notificats durant el tractament són l'alteració del gust, la diarrea i els vòmits. Aquests símptomes poden arribar a durar, fins i tot, 34 dies en els casos més extrems.
D'aquesta manera, el pacient també pot patir una pressió arterial alta o, fins i tot, dolors musculars, com després de la injecció. És per això que caldrà evitar l'ús de la pastilla en persones amb una funció renal o hepàtica greument reduïda.
Al seu torn, l'EMA va informar que la píndola de Pfizer no s'ha de prendre amb altres medicaments, ja que pot arribar a ser perjudicial per al nostre organisme. Així mateix, l'administració d'un altre fàrmac faria que l'efectivitat de Paxlovid es redueixi considerablement.
De tota manera, caldrà esperar que la Comissió Europea validi l'autorització condicional de venda que ha proposat l'EMA.