Foto de bombones de butà.

Aquest és el preu que pagaràs per la bombona de butà aquest novembre a Catalunya

El preu de la bombona s'actualitzarà molt aviat

El preu de la bombona de butà s'ha convertit en una de les preocupacions més grans per als catalans. Amb l'arribada del fred, sobretot a la nit, la demanda d'aquest producte es dispara i augmentarà durant els pròxims mesos. En aquest sentit, saber el preu que tindrà el butà aquest mes de novembre és molt important.

Ja se sap que el món està passant per una greu crisi, tant econòmica com energètica. La inflació sembla que no vol donar cap treva i els problemes afecten fins i tot els productes més bàsics. És per això que el Govern espanyol va decidir moure fitxa fa uns mesos per evitar que el preu de la bombona de butà arribi a uns nivells insostenibles.

Quin preu tindrà la bombona de butà a Catalunya aquest novembre?

En aquest sentit, el preu de la bombona va quedar establert pel Govern espanyol a 19,55 euros després de l'aprovació el 25 de juny d'un decret llei, amb què es vol fer front a l'efecte de la inflació. Aquesta quantia es mantindrà fins al 31 de desembre del 2022. En definitiva, durant el mes de novembre el preu no variarà.

Tots els distribuïdors, entre els quals hi ha Repsol, Cepsa, Galp i Disa, tenen l'obligació de comercialitzar l'ampolla de 12,5 quilos a aquest preu. La tarifa es regula al BOE i recull el 21% d'IVA i l'impost especial sobre els hidrocarburs. Suposa uns 1,5 cèntims per cada quilo.

Imatge d'unes bombones de butà.
La bombona de butà es mantindrà a 19,95 euros aquest novembre. | Europa Press
 

D'altra banda, aquest novembre el preu de la bombona de Repsol lleugera, de 12 quilos, és de 23,50 euros. La de Cepsa, de 12,5 quilos, puja a 26,27 euros. I de 20,65 euros l'ampolla d'11 quilos de Disa a les Canàries.

Les versions més reduïdes, com la Repsol K6, de 6 quilos, costen 23,50 euros. Mentre que la Disa Nu-b, amb el mateix pes, requereix un desemborsament de 16,85 euros.

Pel que fa a les bombones amb preu lliure, que es troben al marge del control de l'Estat, el preu pot variar. Bàsicament depèn de les distribuïdores i dels diferents punts de venda, ja que no estan regulades pel Govern espanyol.

Quin serà el preu de la bombona de butà el 2023?

El preu actual de la bombona de butà queda fixat a 19,55 euros fins a finals d'any. Però el més previsible és que augmenti a partir del 2023. Tot indica que l'increment seria d'un euro i arribaria pràcticament als 21 euros.

Sobretot si tenim en compte que les pujades que es produeixen són del 5% al mes. Alguns mitjans auguren que és possible que arribin als 22 euros.

Durant els últims mesos, s'ha pogut comprovar que el preu de la bombona s'ha multiplicat. Per això, l'Estat es va veure obligat a establir un límit. Fa tot just un any costava 16,13 euros.

Els usuaris d'aquest tipus de gas encara recorden el que li pagaven el 2009. En aquell moment la podien adquirir a un valor de 10,50 euros. Però 14 anys després el més probable és que el preu hagi augmentat. De manera contundent, se superaran els màxims històrics que s'havien registrat.

Butaner baixant una bombona de butà
Moltes llars a Catalunya depenen de la bombona. | Europa Press
 

Com es calcula el preu de la bombona?

El preu de la bombona de butà es determina mitjançant una fórmula matemàtica cada dos mesos de manera automàtica. Això sí, presenta una condició que cal complir. I és que la variació, sigui a l'alça o a la baixa, no pot ser superior al 5% a les revisions.

De cara a la situació del mercat energètic, hi ha poques possibilitats que els costos es redueixin en un termini mitjà. L'única solució seria que el Govern espanyol tornés a fixar un topall. Tampoc no seria desgavellat si tenim en compte que arriba l'any d'eleccions.

Cal dir que des de setembre de 2021 fins que es va limitar el preu el cost de la bombona va anar escalant un 5% cada dos mesos. Es preveu que es repeteixi aquest escenari al llarg dels pròxims mesos.