Imatge d'una mare amb la seva filla

Aquesta és la nova ajuda de 100 € per a les famílies: requisits per demanar-la

La Llei de Famílies inclou aquesta ajuda per als que tinguin fills menors de 3 anys

Les famílies es podran beneficiar d'una nova ajuda. Es donaran 100 euros al mes a aquells que comptin amb fills menors de 3 anys. Aquesta prestació ja es percebia, però ara la podran cobrar un nombre més gran de persones.

Aquest dimarts està previst que el Consell de Ministres aprovi la Llei de famílies. Es tirarà endavant amb un mes de retard i unes quantes modificacions respecte a l'esborrany inicial. I és que és una de les lleis que més debat ha generat entre els socis de Govern.

En aquesta norma es recull una retribució de 100 euros mensuals per cada fill de menys de 3 anys. És a dir, des que neix fins que arriba a aquesta edat. Amb anterioritat ja hi havia una llei molt semblant, però en aquesta ocasió l'han volgut ampliar perquè tingui més beneficiaris. Fins ara la percebien mares amb feina, un dels dos pares quan fossin del mateix sexe o el pare o el tutor en cas de mort de la progenitora.

Qui pot cobrar aquesta ajuda?

Un cop s'aprovi la podran cobrar també les mares que estiguin aturades o que tinguin cotitzats un mínim de 30 dies. En quedaran excloses aquelles que no cotitzin a la Seguretat Social o que es beneficiïn de l'Ingrés Mínim Vital amb complement d'infància.

Imatge d'un nen amb febre
Els pares cobraran 100 euros per cada nen menor de 3 anys | GETTY IMAGES

La intenció de la ministra Ione Belarra era que fos una ajuda universal, pensada per a tots els pares amb menors de 3 anys. Tot i això, finalment van decidir que seguiria sent una ajuda contributiva. Per tant, estarà condicionada a allò que aporti l'usuari al sistema.

Per sol·licitar-la cal fer-ho per mitjà del Model 140, que inclou la deducció per maternitat. Hi ha la possibilitat d'enviar-ho per correu, lliurar-ho a la delegació de l'Agència Tributària o efectuar la gestió de forma telemàtica.

Els permisos per als pares

Fins ara, els pares podien gaudir d'una baixa retribuïda de 16 setmanes pel naixement d'un nen. Les condicions es mantenen, però la nova Llei de Famílies incorpora un nou permís que pot ser interessant per a moltes famílies.

Es pot estendre durant vuit setmanes i la intenció és que es gaudeixi durant els primers vuit anys de vida del menor. Hi ha la possibilitat de fer-lo servir durant dos mesos seguits o de repartir aquestes vuit setmanes de forma discontínua durant aquest període.

Tot i això, en aquest cas sí que es deixaria notar la baixa en el sou, ja que no es tractaria d'un permís retribuït. Però, pot ser una solució molt interessant per fer front a qualsevol classe de malaltia o problema del nen.

Les novetats que incorpora la nova Llei de famílies

La Llei de famílies inclou una sèrie de millores que arribaran a unes quantes llars espanyoles. Val a dir que les famílies monoparentals amb dos fills veuran millorades les seves condicions: passaran a tenir els mateixos drets que les nombroses.

Imatge d'un nen i una nena dibuixant
Els pares gaudiran d'un nou permís per cuidar els menors | GETTY IMAGES

En el cas de les famílies monoparentals, no tindran la possibilitat de tenir dos permisos de 16 setmanes. Tot i això, sí que les podran gaudir aquelles que tinguin dos progenitors.

A més, des de l'administració s'ha de garantir una atenció primerenca als infants que necessitin ajuda. Consistiria en un servei a menors amb problemes en el seu desenvolupament. En aquests instants es presta de forma desigual a les comunitats autònomes.

Atenció als convivents

Aquesta llei que s'aprovarà al Consell de Ministres també pensa en aquells que tinguin persones grans a càrrec seu. De fet, recull un permís que permetrà als treballadors gaudir de cinc dies a l'any. Seria per a la cura de convivents o de familiars de fins a segon grau en cas de malaltia greu.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp