Els bancs no tenen inconvenients a cancel·lar les transferències fins i tot per Nadal, si sospiten que s'ha produït algun tipus d'irregularitat. I no cal, que es tractin de quantitats excessivament elevades. I el mateix sol passar amb la plataforma de pagaments Bizum.
En general, l'enviament de diners es fa des del mateix mòbil en qüestió de segons i amb un límit màxim de 500 euros. Però la plataforma pot anul·lar l'operació de manera immediata. Hi ha un motiu de pes que els obliga a actuar així tan contundent.
A més d'incloure-hi el destinatari, també cal que omplin el concepte de l'abonament. I és aquí on se solen generar els problemes. Ja se sap que qualsevol tipus de transacció econòmica es troba al punt de mira de les autoritats fiscals.
Hi ha una sèrie de conceptes que estan totalment vetats tant pels bancs com per aquestes eines de pagament. Alguns termes fan que salti l'algorisme i l'operació s'acabi anul·lant, perquè és sospitosa. Asseguren que en realitat no hi ha un grup de paraules específiques que puguin fer errar aquesta operació.
Un client de CaixaBank denuncia que li han bloquejat una transferència
Un client de CaixaBank va ser l'encarregat de denunciar-ho a les seves xarxes socials. Havia fet un Bizum per un import de 69 euros que finalment va ser cancel·lat sense que li oferissin explicacions. En el concepte de l'enviament va escriure «armes Síria».
Això va fer que saltessin les alarmes de la plataforma i s'impedís la transacció. En el cas d'aquesta persona, la seva intenció era abonar un sopar amb amics. Etiquetar els pagaments amb conceptes com «compra revòlver» o «pagament de cocaïna» està molt controlat per un sistema automatitzat.
Així es descobreixen patrons irregulars, recull El Ideal. Si aprecien alguna conducta sospitosa acaben per retenir els diners i investiguen el pagament.
Aquest sistema de control està inclòs dins de la llei de prevenció contra el blanqueig de capitals i prevenció del terrorisme. Tant els bancs com aquest tipus de plataformes vigilen al detall les transaccions econòmiques, sobretot les digitals.
Millor evitar les bromes
Algunes entitats bancàries indiquen que els seus sistemes solen anul·lar diàriament centenars de transferències i pagaments per aquest motiu. El sistema detecta alguna irregularitat i sospita que es pot tractar d'un ingrés fraudulent.
Entre amics es pot donar el cas que es facin aquest tipus de bromes a l'hora de fer l'enviament de diners. Però si es vol evitar qualsevol tipus de complicació amb l'operació, el millor és prendre-s'ho de debò.
És cert, també, que els que compressin armes o substàncies il·legals tampoc ho proclamarien a Internet. Posarien altres termes a l'apartat de concepte.
Per què bloquegen el meu compte?
Els bancs també poden procedir al bloqueig dels comptes. En aquest cas, ja no estaria vinculat al terme concepte. En general ho duen a terme quan no hi ha una actualització a les dades d'identificació del titular.
També és habitual que procedeixin a clausurar-la quan es rep una transferència d'un altre país amb una quantitat de diners elevada. L'altra possibilitat passa quan es tracta d'un compte compartit entre diversos titulars. Si detecten ordres contradictòries entre ells podrien bloquejar-la.
Què cal fer per desbloquejar el compte?
Cal posar-se en contacte amb el banc i reunir tota la documentació que ens reclamin. Quan es tractin de transferències sospitoses podrien reclamar justificants d'aquests fons al titular de la mateixa. Entre aquests, còpies de nòmines, declaracions de renda, etc.
En general, sol avisar amb uns dies d'antelació abans d'efectuar el bloqueig. Actua sempre amb compte i estigues atent per si decideixen tancar-te el compte, ja que et podria generar moltes molèsties.