Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge duna persona usant un portàtil i una altra imatge de lAgència Tributària de fons

Aquests són els impostos que no paguen les persones amb discapacitat a Catalunya

Amb motiu de la seva condició, es busca fer aquesta sèrie d'accions per promoure'n la inclusió

A la nostra societat, la inclusió i el respecte per la diversitat són valors fonamentals que hem de promoure. Tot i això, les persones amb discapacitat sovint afronten barreres i obstacles que dificulten la seva participació plena en la societat. La integració de les persones amb discapacitat a la societat és un desafiament que requereix el compromís de tots els membres de la comunitat.

En primer lloc, és crucial promoure una mentalitat inclusiva, on es reconegui i es valori la diversitat d'habilitats i capacitats de cada individu. La discapacitat no s'ha de veure com una limitació, sinó com una característica més de la diversitat humana. L'accessibilitat és un altre aspecte essencial per a la integració. Cal eliminar les barreres físiques i proporcionar entorns accessibles que permetin a les persones amb discapacitat moure's i participar plenament en tots els àmbits de la societat.

A més a més, és essencial fomentar la inclusió educativa. Les escoles han d'estar preparades per rebre alumnat amb discapacitat, proporcionant suports i adaptacions necessàries per al ple desenvolupament acadèmic i social. Així mateix, la sensibilització i la formació dels docents i companys de classe són importants per crear un entorn educatiu inclusiu i lliure de prejudicis.

Muntatge de diners i una rodona amb una cadira de rodes
Fomentar la inclusió d'aquest col·lectiu és el gran repte de la nostra societat. | Pexels

La integració laboral és un altre aspecte crucial. Les persones amb discapacitat tenen habilitats i talents per contribuir de manera significativa al món laboral. Les empreses i les organitzacions han de promoure la diversitat i implementar polítiques d'inclusió laboral, de manera que eliminin qualsevol discriminació i brindin ajustaments raonables per adaptar els llocs de treball a les necessitats individuals.

A Catalunya sembla que gran part d'aquests objectius s'estan complint, ja que la major part del col·lectiu està integrat en la societat. De fet, fins i tot a l'àmbit fiscal, les persones amb discapacitat tenen una sèrie de beneficis per la seva condició.

Quins són els impostos que no paguen?

Si la persona en qüestió compta amb un grau de discapacitat d'almenys un 33 % o més, es podrà beneficiar amb deduccions o fins i tot exempcions de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). L'IRPF és un impost que s'aplica a molts països i té com a objectiu gravar les rendes o els ingressos obtinguts per les persones físiques dins d'un any fiscal determinat.

Aquest conegut impost s'aplica a una àmplia gamma de fonts d'ingressos, com ara salaris, pensions, rendiments d'activitats econòmiques, guanys de capital o rendes del lloguer, entre d'altres.

Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb un treballador en segon pla
L'Agència Tributària s'encarrega d'aplicar les deduccions o exempcions fiscals. | Europa Press

Tot i això, les persones amb discapacitat que acreditin una gran incapacitat o que aquesta sigui permanent estan exemptes de pagar l'IRPF si reben una prestació o pensió. Quan rep una prestació per desocupació en modalitat de pagament únic, també està exempta de pagar l'IRPF. Això suposa una inestimable ajuda per a aquest col·lectiu, que veu com algunes vegades tenen més complicat que una persona no discapacitada l'accés a medicaments o fins i tot a una feina.

Si tenen feina, també compten amb deduccions fiscals?

Segons l'Agència Tributària, les persones amb discapacitat que tinguin feina poden beneficiar-se de deduccions fiscals. Aquestes deduccions permeten reduir el rendiment net del treball en determinades quantitats. En el cas dels treballadors amb discapacitat, la reducció és de 3.500 € a l'any.

No obstant això, si la persona amb discapacitat compleix certs requisits addicionals, la reducció pot ser encara més gran. En concret, si la persona necessita ajuda de tercers o té dificultats de mobilitat, o si compta amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 %, la reducció puja a 7.750 € a l'any.

Aquestes deduccions són una manera de reconèixer les necessitats especials i les despeses addicionals que poden enfrontar les persones amb discapacitat a l'àmbit laboral. En proporcionar-les, s'alleugereix la càrrega financera i es promou la inclusió laboral de les persones amb discapacitat.